«Здиваш Сиваш»: на Херсонщині презентували новий туристичний маршрут

Розвивати туризм, щоб повернути молодь до села. Саме так вирішили у Присиваській територіальній громаді і почали створювати нові туристичні маршрути. Серед них -«Здиваш Сиваш», який розробили у квітні 2021 року.

Римо-католицька церква у Григорівці – один з об’єктів туристичного маршруту «Здиваш Сиваш», який розробили у квітні цього року. Тут і досі раз на тиждень правлять службу, розказує учасник туристичного проєкту Єгор Сидорович. Він розказав, що створено низку маршрутів для популяризації туристичного регіону, щоб всі розуміли, що Херсонщина – це не тільки помідори та кавуни.

Голова територіальної громади Сергій Кліщевський розповідає, Присиваська ТГ об’єднала 5 невеликих сіл, загальна кількість населення 5 тисяч людей. 2006-ого відбувався масовий відтік населення. Саме тоді, каже Сергій Кліщевський, і постало питання, як повернути людей до села. Одним з напрямків розвитку громади став туризм.

“Завдяки децентралізації ми приєднали три сільські ради, чотири населених пункти. Всі наші населені пункти вздовж берега Сиваша. Іванівка була одним з найвіддаленіших сіл Чаплинського району того часу, це було одне з сіл, де був масовий відтік населення, тривала масова розборка будинків і майна. На сьогоднішній день в Іванівці придбати хату неможливо”, – говорить голова Присиваської ТГ.

У краєзнавчому музеї у селі Григорівка представлені старовинні артефакти, історичні знахідки та експонати. Все це роками у себе на подвір’ї збирав місцевий житель Павло Робак. Тепер експонати зберігаються у будинку культури. Театралізована екскурсія починається біля берега затоки Сиваш, неподалік села Павлівка. Там знаходиться самовиливне джерело артезіанських вод. Навколо 64 вітряки висотою 120 метрів. Вони і туристичний об’єкт і найбільший проєкт з наповнення місцевого бюджету, розказує голова територіальної громади Сергій Кліщевський.

“Все, що випустила Україна у галузі енергетик стоїть саме в нас. Це саме старі вітряки, перша черга, друга черга – це нові вітряки. Це 64 вітряка “Сивашенергопром” збудував, вони зареєстровані на території нашої громади, є основним платником податків, за цей період більше 8 мільйонів гривень завдяки будівництву, багато місцевих мешканців знайшли собі роботу під час будівництва і зараз працюють.1.22//1.40 всі ці вітряки стоять на землях, які не придатні для сільського господарства, раніше вони не приносили прибутку громаді. На сьогоднішній день це і прибуток громаді, і додаткова туристична локація”, – каже Сергій Кліщевський.

Відпочивальники можуть покупатися у Сиваші в районі Іванівської коси. Тут облаштовано місця для переодягання та душові. Першими на екскурсії побували херсонські журналісти, які поділилися своїми враженнями. Серед них – Вікторія Грицай.

“Були в Григорівці, Іванівці, на Сиваші з одного і іншого боку. Дуже гарно все. Я взагалі тут вперше і рідко куди виїжджаю, тому я за будь-який “кіпіш”. Екскурсія класна, мені було дуже цікаво слухати. Історія нашого краю досить цікава і це все потрібно знати людям, які тут живуть, намагатися цікавитися історією, знати, що тут було”, – говорить Вікторія Грицай.

Журналістка Ірина Староселець каже, що люди, які намагаються відродити село, громаду свою відродити, створюють нову історію. Додала, що раніше тут туризм не розвивався, зараз маленьке село, з якого раніше люди виїжджали, дійсно відроджується.

джерело