Засуджений за тероризм новокаховчанин повернувся до Донецька

Юрій Ковальчук на прізвисько «Шкілєт» вийшов на волю завдяки обміну засуджених терористів на заручників російських окупаційних режимів на сході України і виїхав у «ДНР».

«Я ненавиджу українізаторів і націоналістів-бандерівців. Мене переповнювало бажання кришити їх в труху», — так в одному з інтерв’ю згадував події весни 2014 року уродженець Нової Каховки, відомий за своїми публікаціями у херсонській пресі Юрій Ковальчук. Бажання «кришити» українізаторів і казкових фашистів-«бандерівців» у нього було настільки велике, що він записався до незаконних збройних формувань на території окупованої Росією частини Донецької області і взяв до рук зброю.

Повернувшись торік до ненависної України, він був одразу затриманий правоохоронцями. А 16 листопада 2017 року Херсонський міський суд визнав Ковальчука винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК і призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Суд підтвердив, що з травня 2014 року по травень 2015-го «Шкілєт» брав участь у терористичному формуванні «Краматорської мотопіхоти» під керівництвом Алєксандра Можаєва-«Бабая» та батальйону «Сомалі», очолюваного Михайлом Толстих, більш відомого на прізвисько «Гіві». Серед іншого Юрій Ковальчук виконував обов’язки журналіста та всіляко пропагував нав’язувану московськими кураторами донбаських сепаратистів і терористів «республіку Новоросія».

З «Новоросією», як відомо, не склалося, і розчарований та поранений Ковальчук вирішив «повернутися до нормального життя», переїхавши до Москви. Коли ж він був затриманий на російсько-українському кордоні при спробі повернутися на батьківщину, прибічник «ДНР», «ЛНР» та інших бананових новоутворень охоче почав співпрацювати зі слідством. Власне це і вплинуло на винесення більш м’якого судового вироку.

Судячи з недавнього інтерв’ю, оприлюдненого на одному з сепаратистських сайтів, Юрію Ковальчуку вдалося уникнути ув’язнення. Він був обміняний на заручників «ДНР» і «ЛНР» та виїхав у Донецьк. За його словами, він планує залишитися в цьому місті. «Можливо, [потім переїду в] Луганськ. Логічно було б працювати по обох «республіках». А Росія поки ні», — зазначив Ковальчук.

Доречно нагадати, що далеко не всі терористи побажали повертатися в рамках обміну полоненими до окупованого Донецька, Луганська або Росії. Як писали в соцмережах самі прибічники «ДНР», деяких із них при поверненні додому очікувало затримання місцевими «чекістами». Та й, судячи з долі багатьох «вірних прихильників» «Новоросії» на Донбасі, Юрія Ковальчука може очікувати подібна «геройська» смерть від кулі, відбитих «генералами ДНР» нирок десь у підвалі або від горілки чи наркотиків. Мертві бандити в проросійському середовищі завжди цінуються значно вище за живих.

До речі, як повідомив нещодавно голова СБУ Василь Грицак, серед найманців російської приватної військової компанії «Вагнера», які в червні 2014-го збили військовий літак Іл-76 над Луганським аеропортом, був житель Севастополя Олексій Ліфінцов. Він виявився родичем каховчанина, командира відділення 25-ї Дніпровської повітряно-десантної бригади Олега Ліфінцева, котрий загинув разом із екпіажем літака.

джерело