«Зараз хворі набагато важчі, ніж були торік» — лікар про ситуацію з COVID-19 на Херсонщині

За минулий тиждень на Херсонщині виявили близько 4500 людей, інфікованих коронавірусом. Що відбувається наразі в херсонських лікарнях, в ефірі Українського радіо. Херсон розповів завідувач другого відділення Херсонської обласної інфекційної лікарні Сергій Панкратов.

“На жаль ситуація, яка наразі склалася в Херсонській області, нагадує ситуацію, яка була торік в Італії. Коли суцільний потік хворих, місць для госпіталізації немає”, – каже лікар.

За його словами, на даний час в Херсонській області відкриті майже всі стаціонари для госпіталізації коронавірусних хворих. У Херсоні тільки лікарня ім.Лучанського працює як лікарня, приймає ургентних хворих, які не хворіють на коронавірус.

“Але і звідти 5-10 хворих, у яких виявляють коронавірус переводять або в інфекційну лікарню, або в лікарню ім. Тропіних. Ситуація загострюється тим, що кількість захворілих за добу близько 800. Змінився вірус, змінилася клініка. Зараз хворі набагато важчі ніж ті, що були торік”, – розповів Сергій Панкратов.

Із зростанням кількості хворих значно зросли й витрати кисню. В інфекційній лікарні минулого року встановили кисневі колони місткістю по 22 тонни. Централізована подача кисню тут забезпечена.

Витрати дуже великі. Якщо у нас 140 хворих, з них 120-130 на кисні, то витрати за добу близько 2,5 тонн. Цей запас лише на 10 днів. Отримуємо його з Дніпропетровської області, а вона теж тепер в “червоній” зоні і потреба в кисні зросла”, – каже лікар.

Найважче зараз лікарям, медичному персоналу, розповідає інфекціоніст. В критичних ситуаціях, за його словами, розгортають мобільні госпіталі. Але наразі працювати в них нікому.

“Ми, наприклад, в нашій лікарні ледь справляємося. Якщо хтось вийде із стою, то одразу такий пробіл, який не можна компенсувати. Звідки візьмуть 4 бригади для шпиталю я не знаю. Там будуть вже лікарі всіх спеціальностей, які пройдуть короткий курс навчання. Розгортання шпиталю планується в районі Каховки”, – розповів Сергій Панкратов.

На думку лікаря, такої б ситуація на Херсонщині могло б і не виникнути, аби люди відповідальніше ставилися до вакцинації.

“На 15 жовтня Херсонська область єдина по всій Україні виконала план з вакцинації. Саме ця “червона” зона заставила молодь йти вакцинуватися. Бо без сертифіката на роботу не потрапиш, за кордон не поїдеш і в магазин не сходиш. Тим, кому за медичними показниками – люди старші 60 років, які схильні до захворювань, які входять в групу ризику вакцинуватися так і не йдуть, максимум одна третина”, – каже інфекціоніст.

джерело