Заповідник «Асканія-Нова» після негоди відкрився для туристів

Біосферний заповідник «Асканія-Нова», який через негоду не приймав відвідувачів 17 та 18 травня, вже відкрився.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів директор заповідника Віктор Гавриленко.

«Уже відкрилися, два дні простояли, робили проходи, ліквідацією наслідків будемо займатися і далі. Вітер був дуже сильний, шквали», – сказав Гавриленко.

За його словами, через негоду поламані з пів сотні великих дерев у дендрологічному парку загальнодержавного значення. Як пояснив Гавриленко, маршрут для туристів від дерев уже звільнили.

Вітер знищив дерева «поважного» віку, а в одному місці парку, як каже Гавриленко, впали одразу 11 дерев – це означає, що був вихровий потік. На щастя, за його словами, негода сталася ввечері, відвідувачів не було і люди не постраждали.

Як пояснив Гавриленко, ліквідацією наслідків негоди у заповіднику займаються власними силами. Хоча роботи, за його словами, додалося, адже загинули дерева у масивах, багато з них, переламані, зависали над маршрутом – їх уже прибрали.

Тут уже, оглянувши втрачені дерева, визначилися з тим, які на цих місцях висаджуватимуть.

«Там, де негода поробила «вікна», або будуть повернуті такі ж самі породи, як були, або будемо дивитися, бо є місця, де видно, що раніше були одні дерева, а пізніше пішов самосів. То ми на ці місця будемо відновлювати ту структуру, що була ще за часів засновника. Ми вже й раніше розпочали таке відновлення, а тепер ця негода зробила «вікна», – сказав директор біосферного заповідника.

Екскурсійні маршрути Біосферного заповідника «Асканія-Нова» у 2021 році відкриті для відвідування з 24 квітня по 10 листопада. Як зазначив Гавриленко, від початку туристичного сезону у заповіднику вже прийняли 13 тисяч туристів, переважно це люди, які приїздять у п’ятницю-неділю. Наразі у травні ще холодно, тому туристи особливо не мандрують, зазначив Гавриленко.

джерело