Вирішити проблему надання послуг можна лише за трирівневої системи адмінустрою, — Валерій Брусенський

Круглий стіл «Підсумки обговорення критичних проблем децентралізації», учасниками якого стали голови районних рад і представники Української асоціації районних та обласних рад, відбувся 30 листопада в національному інформагентстві «Укрінформ».

Захід організувала УАРОР за підсумками обговорення відкритого звернення голів районних рад до президента України щодо гострих проблем децентралізації.

У круглому столі взяв участь голова Каховської районної ради Валерій Брусенський. У своєму виступі він зазначив, що одна з головних ідей децентралізації — наближення соціальних, адміністративних та інших послуг до їх отримувачів. Проте сьогодні маленькі громади з 3-тисячним населенням не спроможні надавати ті самі послуги, що й міста-мільйонники. Тому голова Каховської райради запропонував простий і прозорий механізм вирішення цієї проблеми: якщо конкретні послуги можливо надати в межах громади, це виключно її повноваження, якщо вони виходять за межі громади — це повноваження субрегіонального, районного рівня, якщо виходять за межі району – це повноваження області.

Валерій Брусенський скептично поставився до висловлювань, що тергромади можуть вирішити всі проблеми, домовившись між собою. Він навів приклад з Чаплинським центром первинної медико-санітарної допомоги, який не захотіла утримувати жодна з 4 громад колишнього Чаплинського району. Навіть попри пропозицію Каховської райради надати субвенцію для оптимізації штату ЦПМСД. Райрада змушена була ліквідувати центр, витративши 1,5 млн грн на виплату заборгованості по зарплаті його працівникам. А в результаті в громадах погіршилися якість медичних послуг, або жителі взагалі залишилися без первинної медичної допомоги.

Інший приклад — це питання утримання колишніх районних лікарень. Якщо міста ще мають таку можливість, то для селищ це величезна проблема. При тому, що жителі сусідніх громад користуються послугами цих медзакладів, керівництво ТГ не бажає брати участь в їх утриманні.

— Я не вірю в розмови, що громади можуть домовитися між собою, — наголосив Валерій Брусенський.  

Учасники круглого столу висловили сподівання, що глава держави дослухається до їх звернення, а Верховна Рада внесе необхідні зміни у Конституцію, Бюджетний кодекс і Закон про місцеве самоврядування задля успішного завершення реформи децнтралізації.