У заповіднику “Асканія-Нова” вигоріло 94 гектари

У степу заповідника “Асканія-Нова” ім. Ф.Фальц – Фейна в Херсонській області сталася пожежа – вигоріло 94 гектарів.

За словами директора біосферного заповідника Віктора Гавриленка, одразу ж була оголошена пожежна тривога та негайно припинені усі роботи:

“Пожежа сталась 31 серпня. Оскільки осередок загоряння знаходився не з краю від дороги, а в середині – це однозначно підпал. Тому що на 10 годину ранку ще не настільки розігрітий був степ, щоб говорити, що тут могло статися загоряння від знаходження металевих предметів чи якесь фокусування від скла, яке могли колись кинути”.

Відстань від дороги до краю пожежі мінімум 80 метрів – говорить Віктор Гавриленко.

“Ми вважаємо, що це навмисний підпал, як помста за дії адміністрації заповідника, оскільки ми регулярно попереджуємо браконьєрські дії, ми регулярно ставимо питання про випалювання пожнивних залишків на суміжних з біосферним заповідником територіях”.

Директор біосферного заповідника “Асканія-Нова” ім. Ф.Фальц – Фейна Віктор Гавриленко розказує, як гасили пожежу:

“Одна машина, яка сюда прибула від нашої служби ДСНС, з якими ми взаємодіємо, вдячні і за те, але ж машина яка сюди підійшла нічого би тут не зробила. Основну роботу зробили наші 4 агрегати, які вчасно сюди підійшли і наші працівники. Тому пожежа швидко була взята на управління. Вигоріли рослини занесені до Червоної книги України, зокрема ковила ворсиста, яка зараз у пригніченому стані. Втрат тут на 210 млн. гривень”.

У Херсонській області сталося 1400 пожеж в екосистемах на загальній площі більше 600 га – говорить заступник начальника оперативно-координаційного центру з питань оперативного реагування ДСНС у Херсонській області Олександр Бондар та додає, у чому складність гасіння пожежі у заповідних зонах:

“Так як це заповідна зона, там є деякі обмеження щодо роботи пожежно-рятувальних підрозділів та спеціальної техніки. Там не можна орати землю, робити смуги, так як це є заповідна зона і тому розповсюдження вогню залишається гасити лише за допомоги пожежної техніки водою. Якщо висота стерні дуже велика, то йде більший фронт пожежі, він розтягується на кілька кілометрів, необхідно достатньо сил та засобів для гасіння цієї пожежі”.

У поліції пожежу у біосферному заповіднику прокоментувала речниця Національної поліції у Херсонській області Тетяна Пшонь:

“За даним фактом порушене кримінальне провадження за статею “Знищення або пошкодження рослинного світу”. Ми очікуємо від працівників ДСНС результати досліджень щодо встановлення причин загорання. Досудове розслідування триває, призначено ряд експертиз”.

джерело