У Новій Каховці визначилися із заходами до ювілею Олександра Довженка

Цього тижня відбулося засідання організаційного комітету, що був утворений розпорядженням міського голови,на якому було остаточно сплановано низку заходів для відзначення 125-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера та письменника Олександра Довженка.


Центральним заходом планується проведення 10 вересня у Палаці культури урочистостей «Я народився і жив для добра і любові». В фойє палацу будуть виставлені експонати з фондів музею історії міста Нова Каховка, музею О. Довженка в ЗОШ №1 та книжкова виставка центральної міської бібліотеки, що розповідають про Олександра Довженка, його творчість та зв’язки з містом.


Цьому заходу буде присвячено показ у кінотеатрі «Юність» художнього кінофільму «Поема про море» (9 вересня о 12.00).


Низку заходів буде проведено у бібліотеках міста. Так, 12 вересня, у центральній міській бібліотеці буде проведено вечір-портрет «Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм», у бібліотеці №2 буде проведено літературний портрет «Геній, що жив серед нас».


У картинній галереї ім. А.С.Гавдзинського відкрилася художня виставка із фондових робіт, присвячена ювілею митця.


17 вересня о 09:00 у Новокаховській ЗОШ №1, що носить ім’я Олександра Довженка, та біля його пам’ятника відбудеться традиційна посвята першокласників у довженківці.


Протягом вересня заплановано проведення туристичних маршрутів «Довженковими стежками» для учнів, студентів та всіх бажаючих.

Нагадаємо, Олександр Довженко народився 10 вересня 1894 року. Під час будівництва Каховської ГЕС режисер щороку приїжджав до Нової Каховки, написав сценарій фільму «Поема про море». Але екранізувати його не встиг, помер 25 листопада 1956 року. «Поему про море» зняла його дружина Юлія Солнцева в 1958 році.

В 2012 році в Новій Каховці встановили пам’ятник Олександру Довженку.