У Новій Каховці родина, в якій виявили коронавірус, знову відмовилася від ПЛР-тестування

У Новій Каховці не вщухає конфлікт багатодітної сім’ї з медиками. Людей у білих халатах для проведення повторного ПЛР-тестування до неповнолітніх не пускає їхня мати. Даний аналіз є обов’язковим, оскільки в родині коронавірусом перехворів батько, а діти були носіями інфекції. Без контрольного ПЛР їх не можуть зняти з обліку. Відтак, сім’я й далі має залишатися на самоізоляції.

Близько місяця тому на слуху опинилися біда, яка спіткала багатодітну сім’ю з Дніпрян Новокаховської ОТГ. На коронавірус занедужав 48-річний батько. Чоловік був у тяжкому стані і його госпіталізували до обласної інфекційної лікарні ім. Г. І. Горбачевського. І поки медики боролися за життя пацієнта, його рідні благали в інтернеті підтримки всіх небайдужих, збираючи гроші на дорогі ліки, які мають поставити на ноги хворого. У лікарні наголосили на тому, що препарат, вживання якого обходиться у 16 тис. грн щодоби, не входить до протоколу МОЗ і не є обов’язковим під час лікування. Тим не менш, кошти на нього були зібрані, і пацієнт препарат отримував. Недавно з інфекційної чоловіка виписали, COVID-19 його організм за допомогою лікарів таки поборов. Зараз багатодітний батько лікується в іншому медзакладі від загострення супутніх хвороб.

Здавалося б, можна вже порадіти за цю сім’ю, людей глибо віруючих, біду ж бо всім миром вдалося подолати. Але тиждень тому Дніпряни опинилися в епіцентрі скандалу. Багатодітна мати з цієї ж родини вчинила спротив медикам, які намагалися виконати свій професійний обов’язок. 30 квітня бригада швидкої допомоги прибула до будинку, щоб відібрати мазки для повторного ПЛР-тестування у чотирьох дітей. Справа в тому, що раніше було зафіксовано, що вони хоч і є безсимптомними, але носіями COVID-19. Як і належить за протоколом МОЗ, неповнолітні і взагалі родина, в якій виявлено коронавірус, провели у самоізоляції два тижні. Після закінчення її терміну медики й приїхали зробити дітям повторний аналіз. Але в родині таким гостям, м’яко кажучи, були не раді. Мати заявила, що робити ПЛР-тестування не дасть, бо, мовляв, її діти під час взяття аналізів можуть заразитися… Під будинком, де мешкає родина, медична бригада провела 4 години в надії на те, що жінка передумає і мазки взяти таки вдасться. Але цього не сталося, натомість медиків поливав брудом один херсонський блогер, якого викликала сім’я. Все, що відбувається, він транслював у прямому ефірі в інтернеті. Так і не виконавши вимог протоколу МОЗ, бригада повернулася до лікарні. За фактом перешкоджання діяльності медиків головна лікарка закладу звернулася до поліції.

5 травня ситуація повторилася. Новокаховські медики вдруге приїхали у Дніпряни, аби провести ПЛР-тестування неповнолітнім. І знову безрезультатно. Матір 8 дітей з лікарями та журналістами почала спілкуватися через відкрите вікно, давши зрозуміти, що на вулицю не вийде. Медпрацівників одразу попередила: тестування не буде.

— Чому ви нам впарюєте ці тести? У мене немає симптомів, у моїх дітей також. Якщо в мене немає проблем, не вважаю за потрібне звертатися. Є Бог, якому ми молимося, Бог заступається і слава Богу. А ви сієте беззаконня і брехню. І ви це все пожнете. Перевірте все місто, там половина хворих. Потрібно — робіть іншим те, що потрібно, — кричала пані Наталя.

Час від часу у вікнах показувалися дівчатка, уважними поглядами вивчаючи, хто прийшов і навіщо. Періодично знімали на мобільні. Одна з підлітків виходить у двір і, спершись на ворота, спостерігає за тим, про що говорять дорослі. Діти й дійсно хворими не виглядають. Але ж медики нагадують: COVID-19 нерідко протікає безсимптомно. Підступність у тому, що, будучи носієм нового вірусу, людина може залишатися переносником. Якщо ж інфекція потрапить в організм когось із ослабленим імунітетом або, приміром, того, хто хворіє на діабет, аутоімунні недуги, наслідки можуть бути непередбачувані. А вийди носій просто до магазину, під загрозою епідемії опиняються вулиця, район, увесь населений пункт! Саме тому на декілька днів перекривалися міста і села, де було виявлено перші  спалахи COVID-19. От тільки у багатодітній віруючій родині цього не розуміють: Бог управить і допоможе, на все його воля! Коли ж реальна загроза життю виникла їхньому батьку, порятунок чомусь довірили не Богу, а лікарям!

— Наталю, подумайте про те, що Ваш чоловік, повернувшись з лікарні, може повторно захворіти, — звертається до жінки головна лікарка Зоріна Зінченко.

— Я не впевнена, що у чоловіка була ця хвороба, — відрізає Наталя.

— Але ж Ви самі в інтернеті визнавали, що він був у тяжкому стані, який же тоді діагноз був?

— Так запалення легенів, двостороння пневмонія, запущена, розумієте? — зазначила Наталя.

Тут коментарі відсутні. До спілкування приєднується симпатична чорнява дівчина. Старша донька Наталі повторює: ніяких ПЛР! Чому? Сестра дівчаток пояснює — просто новокаховським медикам в родині не довіряють. Тут впевнені, що перший раз аналізи в дітей взяли з порушеннями.

— Мазки брали на вулиці, брату – закритим тестом, при нас відкрили, а дітям — відкритими. Хоча взагалі приїхали з дорослої поліклініки. Вони всі були в одних рукавичках. Ми бачили, як все відбувалося, і більше такого не хочемо, — аргументує Тетяна.

— Ваші тести безтолкові і взагалі заразні, їх робити не можна. Дітей не дам і крапка, — говорить Наталя.

Родина наголошує: на ПЛР-тестування погодяться, лише якщо на руки отримають відповідне рішення суду. Без нього — принципове «ні». До речі, поки медики вмовляли жінку дозволити виконати їм свій професійний обов’язок, під будинком на вулиці Тихій ставало все більш людно.

Сюди під’їжджали брати і сестри по церкві, котрі, підходячи, повторювали одне: «не тероризуйте родину, їдьте геть». Згодом на місці показався наряд поліції. Його теж викликала господиня будинку. Не для того, щоб правоохоронці зафіксували порушення карантину у вигляді скупчення людей. Жінка скаржилася на лікарів — чинять психологічний тиск… Після чергових умовлянь, вже перед поліцією, ті перемовини припиняють — марна справа.

— Звичайно, поведінка матері несерйозна, це просто якесь середньовіччя. Ми вже протестували багато людей на самоізоляції, і дітей, і дорослих, але з такою реакцією зіштовхнулися вперше. Не бачимо спільної мови, оскільки люди вважають, що медики — загроза. На сьогодні сім’я продовжує самоізоляцію вже під наглядом правоохоронних органів, — розповіла медична директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Нова Каховка» Зоріна Зінченко.

Оскільки ще напередодні головна лікарка зверталася до поліції, ми їдемо до Новокаховського міськвідділу. Цікаво, як же відреагували правоохоронці на відверті порушення умов карантину, за що держава велетенські штрафи передбачила? На жаль, нового від людей у погонах нічого не чуємо. Шаблонний коментар: зафіксували, вирішуємо.

— Дане звернення було внесене до журналу єдиного обліку. Буде прийнято рішення згідно з чинним законодавством. Це все, що наразі можу сказати, — відчеканила начальниця сектору моніторингу Ольга Литвиненко.

Перепалкою ж багатодітної матері з медиками історія в Дніпрянах не обмежилася. Жінка знову викликала на підмогу знайомого блогера. Доїхавши з Херсона, той швиденько зметикував, що під будинком шоу вже не буде — всі поїхали. Любитель «стрімів» просто з нальоту переформатувався. Прихопивши матір зі старшими сином і донькою, він прилетів до новокаховського медзакладу. До лікарні, яку в прямому ефірі назвав американською лабораторією. Туди він без маски не увійшов, а увірвався. Зустрівши головного лікаря, сипав образами. Лікарів назвав фашистами, чоловіка, котрий намагався зайти до приміщення, вилаяв і виштовхав. А потім сам же і поліцію викликав, щоб написати заяву про свавілля…

В ГУНП у Херсонській області на явну провокацію в стінах медзакладу, можна сказати, не відреагували. Якщо не брати до уваги скромний коментар відділу комунікації відомства: «На даний час матеріали зареєстровані в журналі єдиного обліку, по ситуації в Новій Каховці, що стосується саме Стремоусова. На складення протоколу у співробітників поліції є місяць».

Чомусь на тих же підприємців, які проігнорували правила карантину, протоколи складають миттєво, а тут… Певно, як і в ситуації з заявою про ухилення від ПЛР-тестування родини, де раніше зафіксували коронавірус. Складається враження, що наша поліція чогось боїться, або когось? Інакше чому не поспішає давати оцінку подіям у Новій Каховці? Хотілось би нагадати вартовим порядку: відмова у тестуванні є прямим порушенням правил карантину. У наказі МОЗ від 25.02.2020 р. № 552 «Коронавірусна хвороба (COVID-19) Стандарти медичної допомоги» чорним по білому: «Якщо результати початкового тестування є негативними у пацієнта, який є підозрюваним на COVID-19, у такого пацієнта повторно збираються зразки з різних ділянок дихальних шляхів (ніс, мокротиння, ендотрахеальний аспірат), можуть також бути зібрані такі зразки, як кров, сеча та випорожнення, щоб контролювати наявність/виділення вірусу».

3 29 березня в Україні діє оновлений алгоритм надання допомоги інфікованим коронавірусом. «Первинний тест на коронавірус має бути підтверджено другим тестом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція)» — написано у новій версії наказу МОЗ. ПЛР-тестування вже понад 30 років застосовується у всьому світі і вважається найбільш достовірним методом виявлення інфекційних захворювань.

джерело