У Новій Каховці планують створити екологічний IT-технопарк

Міністерство цифрової трансформації та міжнародний технологічний холдинг “Techiia” підписали меморандум про співпрацю, який передбачає реалізацію проєкту екотехнопарку в Новій Каховці.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Юлія Конішевська, відповідну угоду уклали 7 жовтня. Вона передбачає співпрацю задля розбудови галузі інформаційних технологій, будівництва дата-центрів та розвитку кіберспорту.

“Ми поставили перед собою завдання: подвоїти частку IT-сектору до 10% ВВП, і така співпраця сприяє розвитку технологічної екосистеми. Будівництво дата-центру дозволить Україні надавати послуги зі швидкісної обробки даних та створити нові робочі місця. Впевнений, що Україна може стати найпотужнішим IT-хабом у Центральній та Східній Європі”, – зазначив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В основі екотехнопарку буде покладено дата-центр потужністю до 500 МВт, який виконуватиме функції зберігання, обробки даних, та 3D-рендерингу. Його побудують із використанням нових технологій та з врахуванням турботи про навколишнє середовище. Зокрема, тепло, яке виділятиме дата-центр, планують утилізувати в агрофермі, яка також буде частиною цього екотехнопарку.

“Це потужний дата-центр, в якому буде зберігатися багато даних, які стосуються не тільки держави, а й приватних компаній, тобто це буде впливати на розвиток електронного бізнесу в нашій країні. Розвиваючи послуги, ми повинні розвивати інфраструктуру”, – наголосив міністр.

За його словами, цей проєкт є унікальним для Європи та передбачає великі інвестиції в цифрову економіку. Для реалізації першої черги проєкту планують залучити не менше 200 мільйонів доларів інвестицій в інфраструктуру.

Дата-центр обслуговуватиме обладнання вартістю близько 1 мільярда доларів, його зведення розпочнуть наступного року. Об’єкт забезпечить створення не менше 200 робочих місць.

джерело