У ковідному відділенні Новокаховської ЦМЛ встановлять 40 додаткових ліжок

Перший заступник міського голови Олег Тарабака та гендиректорка центральної міської лікарні Наталія Гончарова розповіли про критичну ситуацію із захворюваністю на COVID-19 в Новій Каховці.

Про це повідомляє офіційна сторінка Новокаховської тергромади.

На ранок 25 жовтня в лікарні знаходилось 183 хворих на COVID-19. Відділення розраховане на 170 ліжок, додатково доставили ще 15. На домашньому лікуванні з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває ще 61 особа, повідомив Олег Тарабака.

Ситуація з киснем вкрай критична. Забезпечення лікарні відбувається практично в ручному режимі: постачальники фізично не встигають виробляти та відвантажувати кількість кисню, необхідну для забезпечення потреб медзакладів Херсонщини.

Олег Тарабака подякував заступнику голови Херсонської ОДА Миколі Якименку у сприянні вирішенню проблем з постачанням кисню та заступнику херсонського мера Роману Головні — завдяки його зусиллям та допомозі Новокаховська лікарня отримує кисень з обласного центру.

Порівняно з минулорічною хвилею пандемії, цього року перебіг хвороби у пацієнтів протікає набагато тяжче. Майже всі хворі постійно потребують кисню. Лікарі та медичний персонал працюють на межі своїх сил. І одне з основних завдань на сьогодні — зберегти здоров’я медиків, адже лікувати скоро практично буде нікому.

Також Олег Тарабака зазначив: статистика вказує на те, що провакциновані люди теж іноді хворіють, але хвороба протікає набагато легше, або навіть, безсимптомно. Тому необхідність вакцинації, задля збереження власного здоров’я та життя очевидна.

За останніми даними, в центрі вакцинації зробили щеплення 27919 осіб, з них 16784 — першою дозою вакцини та 11135 пройшли повний курс. Показник дуже низький. За інформацією ЦПМСД, у наявності зараз є три види вакцини: CoronaVac, AstraZeneca та Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech.

Як повідомила Наталія Гончарова, найближчим часом планується розширити відділення, де перебувають хворі на коронавірус, ще на 40 ліжок, але для цього необхідно підвести кисень до кожного з них.

«Ситуація ускладнена тяжкістю протікання хвороби: зі 183 хворих 135 людей хворі на COVID-19, у 48 — вірусна пневмонія. 135 осіб є киснево залежними і постійно потребують відповідної терапії. 122 особи у вкрай тяжкому стані (сатурація 30-50). При цьому, з усіх, хто перебуває на стаціонарному лікуванні у ковідному відділенні, лише 9 осіб пройшли вакцинацію, і перебіг їх хвороби набагато легший в порівнянні з іншими пацієнтами», — розповіла Наталія Гончарова.

Також вона зауважила, що всі препарати та розхідні матеріали (шприци, крапельниці тощо), згідно протокольного лікування, є безкоштовними. Однак ліки, які не входять в цей перелік, за бажанням пацієнтів, можна придбати тільки власним коштом. Така ж ситуація і з препаратами для лікування хронічних захворювань, які часто загострюються на фоні COVID-19.

«Люди, вакцинуйтеся! Зараз це життєва необхідність!» — підсумувала Наталія Гончарова.