У Херсонській області кліматичні умови вже аналогічні субтропікам

В Україні клімат змінюється швидше, ніж глобальний. Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні – майже 1,5°C. Приміром, Херсонська область уже стала субтропіками, розповіла під час нещодавньої V Міжнародної конференції по бобовим культурам «Ера після covid 19» у Києві, Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології «Укргідрометцентру». Про це повідомляє agronews.ua.

За висновком експертів, до 2050 року в світі можуть зникнути до половини рослин, бо через підвищення температури не встигнуть пристосуватися до нових кліматичних умов.

Посилення ж посухи може призвести до скорочення площ пшениці і кукурудзи: за умов збільшення температури на 2-4°C буде недоцільно вирощувати пшеницю в Індії, а кукурудзу – в Штатах.

В Україні клімат змінюється швидше, ніж глобальний. Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні – майже 1,5°C, а за останнє десятиліття температура піднялася на 2°C.

Вся Україна нині має температури, які раніше були характерні для південних областей, а південні області стали ще жаркішими.

Приміром, Херсонська область уже стала субтропіками, тож тут можна вирощувати культури, які ростуть саме у цій кліматичній зоні.

Загалом, за словами доповідачки, для продуктивності рослинництва потрібно враховувати, що зволоження погіршується, континентальність клімату зменшується, теплозабезпечення збільшується, перезимівля покращується. Очікується подальше підвищення приземної температури повітря в усі сезони року. Стосовно зміни режиму опадів очікується деяке збільшення їх кількості в зимовий і весняний періоди та зменшення влітку й восени.

Ці всі тенденції призводять до дочасного визрівання певних культур і припинення їх росту. Щодо бобових культур, то завдяки таким змінам клімату покращуються умови для їх вирощування та підвищення врожайності на 15-20%, адже через більш ранній розвиток їх тепер можна садити і збирати раніше.

В Україні почали висаджувати перші промислові мигдалеві сади.

джерело