Таврійську з Новою Каховкою не по дорозі?

Добровільно приєднатися до Нової Каховки вирішили учасники громадського обговорення у Дніпрянах 3 липня. «Я сам ініціював дане питання, і жителі нашої громади підтримали його майже одноголосно. Наступний етап — прийняття відповідного рішення на сесії селищної ради, що запланована на кінець липня», — прокоментував селищний голова Анатолій Білий.

Разом із Дніпрянами до Нової Каховки планують увійти села Корсунка, Нові Лагері й Піщане. Вочевидь, до них долучиться і Райська сільрада, що нині входить теж до складу Новокаховської міськради.

Про ймовірне утворення ОТГ з центром у Новій Каховці нещодавно заговорив і міський голова Володимир Коваленко«Об’єднані громади сьогодні — як у сметані з маслом. Їм направляють кошти. А у містах обласного значення ситуація геть інша. Враховуючи, що я був одним із штовхачів закону про утворення об’єднаних громад навколо міст обласного значення, настав час активізуватися і нам», — зазначив він. За його словами, утворення ОТГ, зокрема, дасть можливість розпоряджатися землями за межами населених пунктів і розраховувати на отримання інфраструктурної субвенції.

— Мені дуже сподобалися слова Коваленка про масло і сметану. Тому хотів би «подякувати» Новокаховській міськраді і громадській раді при її виконкомі за те, що не дають Таврійську потрапити у ті масло й сметану, — зазначив міський голова Таврійська Микола Різак. Разом зі своєю громадою він уже не один рік очікує на призначення перших виборів у Таврійській ОТГ, утвореній разом із Кам’янською сільрадою Каховського району. Бажання Таврійська піти своїм шляхом у Новій Каховці навіть розцінили як прояв сепаратизму.

Натомість у самій Новій Каховці зовсім не виключають варіантів об’єднання з громадами сусідніх районів. Деякі члени виконавчого комітету міськради вже пропонують включити до складу майбутньої Новокаховської ОТГ Козацьке і Веселе Бериславського району. Проте поки це питання обговорюється лише в Чорнянці Каховського району, яка 20 років тому уже виступала з аналогічною ініціативою.

Нещодавно у Чорнянці пройшла зустріч з керівництвом Нової Каховки. Поки вона ні до чого не призвела. «Ніяких рішень ще не приймалося, — розповіла «Новому дню» сільський голова Ірина Хома. — Все залишається на рівні зустрічей і обговорення. А депутати нашої сільради ще хочуть зустрітися з цього питання з представниками сусідньої Новокам’янської сільради. Тож говорити про якийсь остаточний варіант об’єднання ще зарано».

джерело