Симбіоз органів влади усіх рівнів = ефективні рішення, розвиток громад та наповнення бюджетів – Олександр Самойленко

Про це сьогодні наголосив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, під час зустрічі з головами райдержадміністрацій та районних рад.

Про це повідомляє Херсонська обласна рада.

Провідною темою заходу стало налагодження взаємодії та комунікації між органами влади усіх рівнів та територіальними громадами Херсонської області.

До наради долучилися перший заступник голови обласної ради Єгор Устинов, заступник голови обласної ради Геннадий Лагута, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв та депутати обласної ради, голови профільних комісій Вікторія Гавренкова, Юрій Ковальов, Дмитро Бутрій.

«Ми зібралися, щоб почути один одного. За цей рік ми маємо напрацювати механізм взаємодії, щоб надалі комунікувати та оперативно вирішувати будь-які питання», – звернувся очільник обласної ради до присутніх керівників районів.

У ході обговорення Єгор Устинов поінформував: «У зв’язку з останніми змінами в законодавстві районні ради не спроможні виконувати надані їм широкі повноваження, оскільки фактично позбавлені коштів. Досі не зрозуміло, з яким бюджетом вони увійдуть у 2022 рік, неясно як формуватиметься дохідна частина. А фінансові можливості завжди були, є і будуть основою реалізації повноважень на місцях. Зараз субрегіональний рівень фактично позбавлений фінансів».

Тому він запропонував і районним радам, і Херсонській обласній раді звернутись до Президента України, Верховної Ради стосовно законопроєкту, який планували прийняти ще до виборів, щоб його нарешті ухвалили і визначили, чим наповнюватиметься дохідна частина районних рад.

«Якщо найближчим часом ми це зробимо, то Херсонщина стане першою, хто підніме це питання на державний рівень», – зазначив Єгор Устинов.

 Разом з тим, у ході наради керівники РДА та райрад окреслили ключові питання, бачення їх вирішення, напрями діяльності, зокрема це стосувалося сфери освіти у контексті оптимізації закладів середньої освіти.

Обговорили також розвиток медичної галузі, соціального захисту та використання землі, що надійшла у власність тергромад.

В результаті, під час наради прийнято рішення підписати меморандум про взаємодію між різними органами влади.