Приєднати, а не об`єднатись: що чекає на Малакаховку після децентралізації?

У середу, 4 липня, відбулась зустріч, присвячена обговореню можливого об’єднання Каховки із Малокаховкою.

Близько 100 мешканців зібрались в приміщенні Малокаховського будинку культури аби почути пропозиції від міського голови Каховки Андрія Дяченка. Адже, саме він виступив ініціатором цього зібрання.

Дяченко, в свою чергу, до розмови запросив представників програми “ДОБРЕ” (Децентралізація приносить кращі результати та ефективність) та проекту “Пульс”.

Останні мали б розповісти про реформу в цілому, конкретні приклади громад, а також можливості залучення іноземних інвестицій та розробку грандів у новостворених громадах.

Та не склалось. Малакаховчани вимагали запросити до слова каховського мера, бо чекають не загальних відомостей про можливі перспективи, а конкретних фактів. “Ми повинні бачити, що Ви нам пропонуєте створити “, – гомоніли присутні.

Настрій у залі був напружений, хоч і до спікерів надходило чимало запитань від мешканців. Ба навіть більше – промовці самі жартома зазначили, що виходять на розтерзання аудиторії.

Кульмінацією обговорень став виступ Дяченка. Він, ніби виступаючи із передвиборною промовою, пообіцяв усім пенсіонерам безкоштовний проїзд (як це є у Каховці); підписання меморандуму, де зафіксують збереження ФАПу, комунгоспу, шкіл та садочку.

“Доходи ділитимуться пропорційно кількості населення”, – запевнив мер.

Крім цього мер розповів про шалене бажання об`єднатися в ОТГ із містом мешканців та депутатів сусідніх Коробків.

Хоча декількома тижнями раніше про аналогічне завзяття увійти до Каховської громади Дяченко писав в інтернеті і стосовно депутатів Малокаховської сільської ради. Про ступінь правдивості цієї інформації годі й казати…

“Малокаховчанам є що втрачати: садок, школа, ФАП, будинок культури, комунгосп, водопостачання, – все у нас є. Треба конкретними діями довести людям, що цього нас не позбавлять”, – висловилась пенсіонерка, яка проживає у селі вже 40 років.

Своє занепокоєння з приводу розмитих планів входу у громаду висловили і присутні на зібрані депутати Каховської районної ради від Малокаховки.

Зокрема, Ольга Галушка зауважила, що раніше в сільській раді каховський мер озвучив тезу про те, що рівень сільської школи доведеться понизити, а на цій зустрічі запевняє у протилежному.

Володимир Любак скептично оцінив і можливості “заспокійливого” меморандуму, в якому, за словами мера, чітко пропишуть усі умови об’єднання та розвіють “страшилки” про закриття тих чи інших установ.

За словами Володимира Івановича, меморандум в рамках законодавства України не найстійкіший документ. Адже, він не матиме більшої юридичної сили перед основними актами та законами. Фактично, це означає, що при указі чи законі про оптимізацію навчальних закладів, школу таки буде закрито чи понижено у ступені, щоб не було написано у ратифікованому меморандумі Каховської міською радою.

Заспокійливий ефект для малокаховчан мали тільки слова сільського голови Володимира Лукашенка, який пообіцяв, що поки він на своєму місці – будь-яке рішення прийматимуть мешканці та сільрада, а не хтось замість них.

ПРИЄДНАТИСЬ – НЕ ЗНАЧИТЬ ОБ`ЄДНАТИСЬ

4 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект №6466). Рішення громади приймають, як і раніше, добровільно.

Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення перших виборів в об’єднаній громаді.

Що фактично це означає для розвиненої Малокаховки? А те, що вона при рішенні створення ОТГ з центром у Каховці не об`єднається на рівних правах з містом, а лише приєднається до Каховки.

Простою мовою – село має зробити вибір чи йти у прийми. Виборів на посаду керманича об’єднаної громади проведено не буде, головою громади лишиться чинний мер А.Дяченко, малокаховчани будуть позбавлені можливості висловити свою позицію щодо кандидатури голови  громади, а до міської ради додадуть лише декілька представників від села – будуть проведені додаткові вибори депутатів від Малокаховки до Каховської міськради. Чи зможуть 2-3 депутати відстояти інтереси села із майже 2,5 тисячами виборців? Навряд.

Як зазначив «Таврійським вістям» депутат Каховської районної ради Олександр Бойко, який був запрошений на зустріч малокаховським сільським головою, відповідно до перспективного плану формування територій громад Херсонської області, як спроможна визначена Каховська ОТГ разом з Любимівською селищною (смт Любимівка та ст. Завітна), Василівською (села Василівка, Софіївка, Комишани), Малокаховською, Коробківською, Кам’янською (села Кам’янка, Сергіївка, Цукури) та Чорнянською сільськими радами.

Але чомусь усі Каховки цураються: Любимівка зі ст. Завітна та Василівкою, Софіївкою і Комишанами, та ще й Кам’янка з Цукурами і Сергіївкою, Чорнянка геть зовсім не хочуть перебувати у складі Каховської ОТГ і вже або входять до складу новостворених об’єднаних громад або готуються до цього процесу. Але поза межами Каховки… І це, насамперед, недовіра до керівництва міста?