Поліцейські вилучили ручні гранати в Бериславському районі

На Херсонщині тривають профілактичні заходи «Зброя та вибухівка», повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області. Поліцейські продовжують вилучати у мешканців області із незаконного обігу зброю, боєприпаси та вибухові речовини.

Так, на стаціонарному посту «Шилова Балка» працівники Бериславського відділу поліції зупинили автомобіль «БМВ» за порушення Правил дорожнього руху. Але під час бесіди з водієм увагу поліцейських привернув пасажир, який нервував та намагався взяти з заднього сидіння сумку. Під час огляду салону автівки поліцейські виявили в сумці предмети, схожі на боєприпаси: 2 корпуси гранати Ф-1 (одна з запалом), 4 сигнальні ракетниці, тубус від піхотного вогнемету без заряду та димову шашку. Нині поліція встановлює шляхи потрапляння вилученого до чоловіка.

Того ж дня в одне з сіл Бериславського району поліцейські виїхали на припинення дрібного хуліганства. Під час поверхневого огляду правопорушника працівники поліції виявили та вилучили у чоловіка предмет, схожий на запал бойової гранати. У подальшому поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання чоловіка і вилучили гранату РГН без запалу. 34-річний чоловік виявився раніше судимим за угон. Він пояснив, що предмети нібито нещодавно знайшов на узбіччі дороги і зберігав без протиправної мети. А того дня взяв запал з собою, щоб похизуватися перед кумом.

Боєприпаси поліцейські вилучили та направили на експертизу. За обома фактами в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесенні відомості за ст. 263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» Кримінального кодексу України.

За три тижні поліцейські вилучили 11 пістолетів та револьверів, обрізи мисливських рушниць, 3 одиниці саморобної зброї, майже 2700 штук набоїв, 11 гранат, 32 одиниці вибухових пристроїв. Відкрито 47 кримінальних проваджень за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Лише за добу працівники поліції задокументували два факти незаконного зберігання боєприпасів.

За незаконне зберігання зброї передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.