Підкуп виборців на Херсонщині. Викрито одного з мажоритарників

За даними ГО «Єдиний Щит», опублікованими у соціальній мережі Facebook членом правління Дергачевою Т.А., в розпорядження громадської організації потрапили докази підкупу виборців на 184-му  одномандатному виборчому окрузі.

Як виявилось, свою історію успішного шляху до омріяного мандату не соромиться «творити» традиційними кримінальними методами кандидат у депутати на позачергових виборах до парламенту Ігор Колихаєв. Згідно інформації, опублікованої в мережі, згаданим кандидатом організовано систему «сіток», в якій задіяно близько 180 так званих агітаторів, результатом роботи яких на сьогодні є прямий підкуп близько 20000 виборців в межах території округу №184.

Довідково. Прямий підкуп виборців, тобто роздача коштів в обмін на голос, є кримінальним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст 160 Кримінального кодексу України. Караються такі дії обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади/займатись певною діяльність на строк від 1 до 3 років.

Як зазначають експерти, на позачергових виборах 21 липня явка очікується не більше 45-50% виборців. За таких умов для перемоги мажоритарника на виборчому окрузі потрібно буде близько 23 – 27 тисяч голосів. Таким чином, цілеспрямований підкуп 5 – 7 тисяч голосів кардинально змінює результат реалізації прямого виборчого права та, очікувано, приведе до влади кандидата, агітатори від якого «напрацювали» аж на 20 тисяч «прихильників».

Що варто пам’ятати виборцям у цьому контексті:

– За прийняття пропозиції, обіцянки/одержання виборцем неправомірної вигоди (тобто, тієї ж пропонованої 1000 грн.) за вчинення дій, пов’язаних із реалізацією права голосу теж передбачена кримінальна відповідальність (ч.1 ст. 160 КК України). Ви готові ризикнути власною свободою?

– Будь-яку суму коштів, отриману сьогодні від кандидата, в 100-кратному розмірі витягнуть із вашої кишені. Тому що кандидату (уже в статусі депутата) потрібно буде компенсувати собі та/або своїм спонсорам витрати на передвиборну кампанію. Ви готові майбутні п’ять років провести у злиднях?

Чи варто продавати майбутнє своїх дітей та онуків за умовну тисячу гривень це особисте рішення кожного. Але не треба потім голосно лаяти що влада погана, а депутати забули про людей які їх обрали.

Вибір за кожним із нас. І, принаймні, цей вибір, ми досі маємо можливість робити вільно та за власним переконанням.

Україна може змінитись тільки, якщо самі українці почнуть ці зміни з себе. Не давати і не вимагати хабарі, а також не продавати свій голос або голосувати як накаже керівництво. Голосування – це особиста справа кожного і його вибір.