Під час німецької окупації в Каховці перейменували вулиці і ввели податок на собак

Під час нацистської окупації в Каховці (1941-1943 рр.) двічі на тиждень виходила газета «Українська правда». Це було офіційне видання міської управи, тому головна увага приділялася публікаціям промов Гітлера, подіям на Східному фронті, пропагандистським статтям про боротьбу проти «жидо-большевізму» або щасливе життя остарбайтерів у Німеччині.

Звісно, на сторінках газети друкувалися матеріали, які стосувалися Каховки та району, але головним чином це були постанови і об’яви окупаційної влади.

Наприклад, 8 листопада 1942 р. «Українська правда» опублікована постанову міської управи про перейменування чотирьох вулиць: Велика Куликовська отримала назву Німецької, Базарна – рицаря Шоберта, Поштова – Визволення, Слобідська – СС.

Під «рицарем Шобертом» мався на увазі генерал-полковник Ойген Ріттер фон Шоберт, командувач 11-ї німецької армії, частини якої 30 серпня 1941 р. зайняли Каховку.

Слово «ріттер» (тобто «рицар») означає дворянський титул, який в Німеччині додавався до імені його володаря.

У вересні 1941 р. Шоберт розбився на літаку під Миколаєвом, а рік потому окупаційна влада перейменувала на його честь одну з каховських вулиць.

6 грудня 1942 р. газета надрукували постанову районної управи про введення єдиного податку на собак. Його повинні були платити лише місцеві мешканці, а всі тварини підлягали реєстрації.

«Осіб, які не виконають цієї постанови, штрафуватимуть до 500 крб. Собаки без номерів розстрілюватимуться», — попереджала постанова.

А 17 грудня в «Українській правді» з’явилися рекомендації «Як уберегтися від епідемічно-інфекційних захворювань».

Найімовірніше, німецький лікар І. Юст нагадував про необхідність мити руки перед їжею, кип’ятити воду, повідомляти медиків про хворих та проводити дезінфекцію приміщення.

Постанови про перейменування вулиць і податок на собак були чинними менше року, адже 2 листопада 1943 р. радянські війська звільнили Каховку від німецьких окупантів.

Скани газети – https://libraria.ua/ 

Леонтій Терещенко, архіваріус