Новокаховський дитячий санаторій “Дружба” ліквідують

На Херсонщині оптимізують медичні заклади, власником яких є Херсонська обласна рада. Таке рішення було прийнято на засіданні постійної депутатської комісії облради з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.

Це пов’язано з тим, що з квітня 2020 року медичні заклади всіх рівнів перейдуть на нову модель фінансування та матимуть договір з Національною службою здоров’я. Медичні послуги оплачуватимуться НСЗУ за прямими договорами із медзакладами, які працюватимуть за Господарським кодексом України. Для цього медичні заклади Херсонщини реорганізувалися у неприбуткові підприємства.

Проте для депутатів обласної ради постало нове питання: за даними НСЗУ, не всі новостворені КНП зможуть повноцінно функціонувати в нових умовах і вимагатимуть значного дофінансування з обласного бюджету. Зважаючи на це, доведеться об’єднати, приєднати чи взагалі ліквідувати заклади із дублюючими функціями.

З огляду на це депутати вирішили ліквідувати Новокаховський обласний дитячий кардіоревматологічний санаторій «Дружба», Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій «Надія», Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій», а їх функції передати багатопрофільному дитячому санаторію «Джерельце».

Також депутати підтримали приєднання до фтизіопульмонологічного медичного центру відразу декількох закладів: Новозбур’ївської обласної  туберкульозної лікарні, Новотроїцької протитуберкульозної лікарні, обласної дитячої туберкульозної лікарні.

Оскільки у світі відсутній розподіл на психіатричну і наркологічну допомогу, було підтримано пропозицію головних лікарів щодо приєднання обласного наркологічного диспансеру до Херсонського  обласного закладу з надання психіатричної допомоги.

З метою покращення якості медичної допомоги населенню Херсонської області, підтримки медпрацівників та впровадження нової моделі ведення господарської діяльності в медичній галузі, обласна влада вирішила створити обласну програму розвитку та підтримки комунальних закладів здоров’я Херсонської обласної ради на 2020-2021 роки. Програма фінансуватиметься лише за рахунок обласного бюджету.