Новокаховські лікарі «малювали» собі захмарні премії

Величезним розривом у розмірах зарплат медиків комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Нова Каховка» зацікавились чиновники міської ради. Поки деякі лікарі отримували по 24 тис. грн. щомісяця, оплата праці інших не доходила й до 10 тис. грн. Водночас до покращення якості медичних послуг для самих пацієнтів збільшення зарплати медикам так і не призвело. 

— Після того, як в ЦПМСД змінився керівник, там був проведений аналіз документів. У першу чергу колективного договору, який нині не відповідає нормам чинного законодавства та потребує змін. З’ясувалось, що цим колдоговором передбачена виплата щомісячних премій лікарям у розмірі від 1 до 3 окладів. Причому, жодних критеріїв, за якими мали б визначати, хто на що заслуговує, попросту не було. Так, там існувала комісія, яка вивчала показники і надавала відповідні подання керівнику центру, який і визначав розмір премій. Але виходило, що один лікар отримував премію розміром в 1 оклад, а інший – втричі більше. Коли ж ми почали запитувати, чому так відбувається, ніхто не зміг відповісти. Це нонсенс, — прокоментував заступник міського голови Нової Каховки Олег Тарабака.

За його словами, свою оцінку виявленим фактам нададуть інспектори з праці. Водночас він наголошує, що міськрада не намагається відібрати кошти на оплату праці працівників ЦПМСД. І нагадує, що кошти з Національної служби здоров’я України повинні використовуватися не лише на зарплату, а й на оснащення центру.

— Так, вони не все направляли на зарплату і премії, купляли кардіографи та інше обладнання. Однак кошти можна було розподілити правильніше і придбати більше необхідного обладнання. Тим більше, що ЦПМСД не доводиться витрачати кошти на комунальні послуги. Також міськрада як засновник підприємства купує меблі, фінансує ремонтні роботи. Ми хочемо, щоб первинна ланка медицини нашого міста була потужною і могла надавати якісні медичні послуги. Якщо ж когось із медиків це не влаштовує, вони можуть зареєструватися як ФОПи, укласти прямі договори з НСЗУ і бути самі собі власники, самостійно виплачувати собі зарплату, комунальні послуги, ремонти, придбання або оренду обладнання, — додав Олег Тарабака.

Самі медики ЦПМСД у розмові з «Новим днем» підтвердили наявність великих розривів у зарплаті. «Вона могла відрізнятися в кілька разів. Нам пояснювали це тим, що ті, хто уклали більшу кількість декларацій з пацієнтами, заслуговують на підвищені премії», — на умовах анонімності розповів один із лікарів.

Зарплати в 24 тис. грн. на тлі відсутності якісного покращення медичних послуг викликали обурення і у міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка.

— Що ми тільки не наслухались від лікарів, коли спробували в усьому розібратися! І «перестаньте розграбовувати наші гроші!», і тому подібне. Але я на дураків уваги не звертаю. Тим, хто підстрикає – ми підстрикачку обріжемо, і врегулюємо цей конфлікт, — пообіцяв він на засіданні виконавчого комітету міськради 24 жовтня.

джерело