Новокаховські делегати саботували засідання Госпітальної ради

Сьогодні, 11 жовтня, відбулось перше засідання Госпітальної ради Таврійського госпітального округу. На засідання прибули 23 делегати від міст, громад та районів.

Варто зауважити, що із загального числа членів ради, а їх 28, лише 10 є лікарями за фахом.

Чому питання здоров’я населення та медицини знову будуть вирішувати чиновники – не відомо. Адже, здебільшого до складу ради увійшли депутати, голови та працівники місцевих рад та апаратів… Рука руку миє:  схоже на те, що займатимуться не здоров’я, а знов ділитимуть гроші.

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Віктор Короленко першим «взяв» слово, розповівши про загальні тенденції реформи медицини та роботи медичного округу. Особливу увагу звернув на особливості роботи новоствореної госпітальної ради. Та головний акцент зробив на те, що рада має дорадчий характер і без затвердження Департаменту не прийматиме жодних рішень, зможуть надавати лише рекомендації.

Вже перше засідання показало, що порозуміння членами дорадчого органу знайти не вдалось.

5 делегатів від Нової Каховки вирішили саботувати засідання – не голосувати, вважаючи його юридично не спроможним та не легітимним. Про що неодноразово інформували інших членів. Та почути їх ніхто не схотів.

Та навіть більше, під час засідання було обрано голову, заступника, секретаря та сформовано робочі групи з різних питань. До яких жодного представника з Нової Каховки не було запропоновано, а, отже, нікого і не включено. То тепер новокаховчани через примхи окремих чиновників можуть просто залишитись «за бортом» реформи?

Головою госпітальної ради більшістю обрали Тетяну Тертичну (голова Каховської районної ради), яка на засіданні була відсутня. Далі, затвердили заступника – Володимир Бериславський (голова Чаплинської районної ради) та секретаря  – Сергій Карпаченко (голова Горностаївської районної ради). Дивина та й годі: знову жодного лікаря!

Та найбільш хвилюючим було питання – де бути центру Таврійського госпітального округу.

Фактично, Постанова Кабінету Міністрів говорить про те, що центр вже визначений у Новій Каховці. Та розмов як офіційних, так і кулуарних з цього приводу чимало.

Адже, боротьбу за центр розпочала і Каховка, збільшивши фінансування Каховської центральної районної лікарні. І вже цього засідання відбулась докладна презентація Каховської ЦРЛ, її фактичних потужностей, рівня медичного обслуговування, а найголовніше – можливостей, у разі центру саме на її базі.

Та профільний департамент і досі зволікає із відповіддю. А от непорозуміння на засіданні сьогодні пояснюють здебільшого саме конфліктом навколо майбутнього центру.

Нагадаємо, близько 238 тисяч населення проживає на території Таврійського госпітального округу. І 286 лікарів працюють у медичних закладах на цій території. За оцінками фахівців, Таврійський округ має найпотужнішу мережу після Херсонського на території області.