Нові керівники областей. Кого президент призначає у регіонах

Через місяць після інавгурації президент Володимир Зеленський нарешті визначився з першими призначеннями очільників державних адміністрацій у восьми областях.

Незважаючи на декларовані прозорість призначень і необхідність проведення відкритих конкурсів на посади, єдиною областю, де президент хоча б “для галочки” запропонував мешканцям вибір, стала Львівська. 

Та сама, яка на президентських виборах не дала йому більшості голосів.

В інших же регіонах Зеленський пішов давно уторованим шляхом.

У середу кандидатури голів третини областей пройшли погодження на уряді. Через небажання публічно обговорювати запропоновані кандидатури на засіданні Кабміну навіть виникла суперечка між міністрами. Однак зрештою уряд в закритому режимі таки схвалив вибір Зеленського.

Частина кандидатур викликала шквал невдоволення у соцмережах, а через можливе призначення головою Одещини людини з сумнівними зв’язками перед тамтешньою ОДА вже зібрався протест. І це ще навіть до появи президентського указу.

Чимало питань виникло і щодо інших кандидатур, серед яких підприємець-кондитер, екс-“регіонал”, почесний консул Австрії та одногрупник глави партії Зеленського. 

Побоювання викликають і факти з біографії деяких кандидатів, що вказують на зв’язок з Росією або з окупованими територіями. 

Незважаючи на критику, в Офісі президента запевняють, що “ці люди пройшли жорсткий відбір та довели свою здатність вирішувати завдання”, а якщо не підтвердять свою компетентність конкретними результатами – їм “швидко знайдуть заміну”.

“Українська правда” розповідає, хто ті люди, які з подачі президента, будуть керувати областями.

Юрій Гусєв, Херсонська область

39 років, екс-заступник міністра оборони, консультант і радник фінансових організацій.

Народився у 1979 році у Коростишеві Житомирської області. Закінчив Київський національний економічний університет. 

Також у різні роки здобував освіту у Стаффордширському університеті у Великій Британії, Українському вільному університеті у Німеччині, Херсонському державному технічному університеті.

З 1999 року Гусєв працював радником голови Херсонської обладміністрації з питань молодіжної політики. 

У 2002 році балотувався до Верховної Ради за списками “Команди Озимого Покоління” колишнього міністра та глави СБУ Валерія Хорошковського.

З 2002 по 2009 року, згідно з біографією Гусєва, “очолював комерційні структури і займався підприємницькою діяльністю”. Після цього працював у Міністерстві економіки, де займався політикою розвитку експорту та інвестиційною й інноваційною політикою.

З 2011 по 2014 рік був директором департаменту національних проектів Держінвестпроекту. В ті часи відомство очолював Владислав Каськів, який прославився мільярдними контрактами з підставними фірмами.

Серед найвідоміших “проектів” цього відомства була, наприклад, угода щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні, яку Каськів підписав з лижним інструктором. Щоправда, у біографії Гусєва, яку оприлюднила Адміністрація президента, цей період трудової діяльності чоловіка не вказали.

Гусєв був учасником програми “президентського кадрового резерву” під назвою “Нова еліта нації” при адміністрації Віктора Януковича. Проект був спрямований на залучення фахівців до держслужби.

У 6 скликанні Ради Гусєв був помічником на громадських засадах нардепа від “Наша Україна – Народна самооборона” і майбутнього міністра інформаційної політики Юрія Стеця.

З 2014 по 2016 роки був заступником міністра оборони Степана Полторака.

Ще місяць тому Гусєв збирався балотуватись до Верховної Ради за списком “Слуги народу”. Однак у червні політсила повідомила, що він “змінив свої плани”. До того планував йти до парламенту разом із Мустафою Найемом та іншими у русі “Дій з нами”.

Гусєв був членом громадського об’єднання “Земляцтво Херсонщини”, до якого також входять голова Херсонської облради Владислав Мангер, екс-голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук, яких активісти та журналісти також пов’язують зі вбивством Катерини Гандзюк

Після того, як цей факт став публічно відомим, 17 червня Гусєв написав, що вирішив вийти з об’єднання через можливе призначення очільником Херсонщини і виклав фото відповідної заяви.

26 червня, коли в уряді офіційно назвали кандидатів у губернатори, Гусєв знову підкреслив, що залишив “Земляцтво Херсонщини”. Водночас у реєстрі юридичних осіб він все ще значиться керівником організації.

Одружений, має двох дітей. Минулого року заробив 2,6 мільйона гривень. Гусєви є засновниками ГО “Український офіс реформ”, де дружина за минулий рік заробила 26 тисяч гривень.

У власності подружжя кілька квартир, земельна ділянка та садовий будинок у Херсоні. Майже всією нерухомістю вони володіють разом з іноземною громадянкою Веронікою Олександрівною Костилєвою. Один із херсонських чиновників, Юхим Шарф, має дружину-громадянку Росії із таким самим ім’ям.

Грошові активи Гусєвих – близько 327,5 тисяч гривень і 70 тисяч доларів.

джерело