Нова Каховка. Що варто відвідати в місті тисячі джерел

Ми продовжуємо наш карантинний онлайн-тріп і вирушаємо до Нової Каховки.

Будівництво міста обласного підпорядкування розпочалося в 50-х роках ХХ століття на місці колишнього селища Ключове. Населений пункт носив таку незвичайну назву завдяки криштально чистим джерелам, що б’ють із-під землі вздовж теперішнього центрального парку. 

Сучасна Нова Каховка – це мальовничий, акуратний та неймовірно затишний куточок Херсонщини, у якому просто необхідно побувати. Про те, які місця  варто обов’язково відвідати у місті тисячі джерел, поговоримо далі.

Каховська гідроелектростанція

Каховська гідроелектростанція П.С.Непорожнього є нижньою сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій і знаходиться за 5 км від Нової Каховки. Будівництво розпочалось у 1951 році. Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в річці Дніпро до 16 метрів і створило Каховське водосховище. На сьогодні потужність гідроелектростанції складає 334,8 МВт. Через ГЕС проходять стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи, з яких відкриваються просто нереальні види.

Відвідати Каховську гідроелектростанцію імені П.С. Непорожнього можливо, але попередньо домовившись. Усі екскурсії для організованих груп школярів та студентів ‒ безкоштовні.

Новокаховський парк

Парк ім. С.М. Фалдзінського – прекрасне місце для романтичної прогулянки

Головний парк міста, створений за проектом Степана Фалдзінського на узбережжі Дніпра, по праву вважають пам’ятником садово-паркового мистецтва. Тінисті алеї, оповиті кронами рідкісних дерев, чарівний вид на розлоге плесо Дніпра та затишні альтанки справляють незабутнє враження. Тут хочеться гуляти вічність.

До створення парку було докладено багато зусиль – з берега вивозився 25-сантиментровий шар піску, натомість доставлявся чорнозем із дніпровської заплави. Саджанці творець парку привозив із розплідників Мелітополя, Нововоронцовки, акації та тополі було завезено із Дніпровських плавнів, із-за кордону були доставлені рідкісні представники флори на кшталт бананового дерева та японської софори. До 50-річчя Нової Каховки митцю садового мистецтва Степану Фалдзінському встановили біля міського Палацу культури пам’ятник у вигляді листка. Автор монументу – скульптор Анатолій Бідара.

У парку знаходиться ціле містечко атракціонів, де точно буде чим зайнятися малечі.

Тут же розташований природний комплекс відпочинку для дітей та дорослих «Казкова діброва». До складу комплексу входять кафе, невеликий зоологічний парк, де є муфлони, павичі, черепахи та дикі гуси, дитячий майданчик та виставка  різнокольорових дерев’яних скульптур, що розкинулася просто неба. Автор 150 унікальних дерев’яних скульптур казкових героїв – засновник комплексу М. Навроцький.

Кам’яні вишиванки Нової Каховки

У Новій Каховці ви знайдете справжній «музей під відкритим небом»

«Кам’яні вишиванки» представлені двома сотнями будівель у старій частині міста, оформленими орнаментальними панно художника Григорія Довженка – представника української школи «бойчукістів». Будинки отримали таке оздоблення завдяки письменнику та кінорежисеру Олександру Довженку. Саме він надіслав листа до Київської академії архітектури з проханням направити до Нової Каховки майстрів, які б оздобили невиразні фасади.

У панно, що «квітнуть» на фасадах, переважають вибагливі рослинні орнаменти. У візерунках простежується зв’язок з мистецтвом українського модерну та народною вишивкою: різноманітні квіти, виноград, колоски пшениці, вазони, куманці, «дерева життя», що нагадують українські вишиванки.

Музей історії міста

Відвідати музей – це завжди чудова ідея

Музей був відкритий 1990 року. Експозиція налічує 4 тисячі експонатів. До унікальних пам’яток можна віднести зуб мамонта (знайдений при будівництві Каховської ГЕС), предмети побуту скіфсько-сарматської доби, глиняні козацькі люльки, наконечники списів, а також артефакти часів Другої світової війни.

Частина експозиції присвячена селу Ключовому, на місці якого збудовано Нову Каховку, господарському освоєнню Олешківських пісків, розвитку виноградарства і виноробства.

Окрема експозиція музею розповідає про легендарного  Олександра Довженка, на очах якого будувалася Нова Каховка. До речі, режисер мав плани зняти фільм про місто, але їм не судилося збутися.

Дім марочних коньяків «Таврія»

У Домі марочних коньяків «Таврія» вам розкажуть все про виробництво вишуканих напоїв

Дім марочних коньяків «Таврія» — одне з ключових виноробних підприємств України, на якому понад століття трудяться кращі винороби України.

Підприємство було засноване французько-швейцарськими колоністами в далекому 1889 році. Тут створюють справжні марочні коньяки України, що завоювали славу не тільки в Україні, а й за кордоном. ДМК «Таврія» проводить повний цикл виробництва — починаючи з вирощування власного винограду, одержання виноматеріалу, його перекурки в коньячні спирти, до наступної витримки в дубових бочках понад 6 років та розлив у пляшки.

Усі бажаючі можуть здійснити екскурсію на підприємство й дізнатися в експертів про історію коньячного виноробства Херсонщини, технологію виготовлення вишуканого напою та відвідати галерею, де знаходяться 6,5 дубових бочок і бутів, в яких десятиліттями витримуються кращі коньячні спирти. А в дегустаційному залі можна скуштувати декілька видів елегантних напоїв, у тому числі й лінійку вина, що виготовляє «Таврія».

Дім марочних коньяків «Таврія» має свій власний музей, що був створений у 1973 році. Цей куточок живої історії знайомить відвідувачів із минувшиною Лівобережжя Дніпра, його неповторною природою, розвитком виноградарства й виноробства в рідному краї. Головна концепція музею — показ історії підприємства через долі людей, що стоять у витоків його створення.

У музеї представлені понад 6,5 тисячі експонатів, постійно діють п’ять експозиційних залів, кожен із яких має свій напрямок: від подій минулих воєн до унікальних знахідок та історично цінних експонатів виноробства. Особливу увагу присвячено першопрохідцям виноградарства Херсонського краю. Юних відвідувачів не залишають байдужими експонати, що демонструють зразки флори та фауни, військові трофеї, предмети старовинного домашнього вжитку, інструменти.

Огляд підготовлений за матеріалами