Незалежність приймати самостійні рішення

Народний депутат України Іван Вінник привітав Українців з головним святом нашої держави – Днем Незалежності України.

Вітаю Українців з головним святом нашої держави – Днем Незалежності України!

В цей день у 1991 році прийнято Акт проголошення незалежності України, затверджений конституційною більшістю, – Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканою територією. Незалежність України була визнана світом.

А що для кожного з вас означає незалежність? Для мене, незалежність – це самостійність в думках і рішеннях.

Українська Незалежність сприймається як загроза Російською Федерацією (РФ). Правлячі режими в РФ роблять постійні спроби поставити під сумнів чи скомпрометувати Незалежність України.

З огляду на це, моє вітальне побажання Україні та Українцям буде таким.

1. Сила.

Головним гарантом незалежності України є Збройні Сили. Наш обов’язок розвивати силову складову нашої держави. В сучасному світі тільки сила забезпечує переговорні позиції.

Вірю в те, що в наступному році нашої Незалежності Збройні Сили зможуть здивувати українців новими зразками озброєнь, кар’єрним ростом гідних офіцерів, достойним грошовим та квартирним забезпеченням українського воїна, новими соціальними стандартами та почесністю професії військовослужбовця.

Здивувати не менш, ніж приємно здививуали парадом цьогоріч.

2. Демократія і політика.

Вірю в те, що чергові президентські та парламентські вибори відбудуться вчасно і пройдуть демократично.

Сподіваюся, що українські політики дозволять собі бути чесними на виборчих кампаніях, говорити народу України правду та максимально утриматися від популізму.

Конкурувати не критикою, а зрозумілими програмами.

3. Дипломатія та зовнішня політика.

Бажаю нашим дипломатам під час спілкування з іноземними колегами не керуватися політико-дипломатичною доцільністю, а називати речі своїми іменами.

Війну в Україні називати збройною агресією РФ, а не «конфліктом чи кризою на Сході України».

Забути згадки про вигадані російською пропагандою ДНР/ЛНР чи нав’язані Мінськими домовленостями терміни на кшталт “ОРДЛО”. Припинити вживати поняття “сепаратист” чи “бойовик”. Закон про «деокупацію» чітко визначив території, як такі, що окуповані РФ із застосуванням збройних формувань РФ та окупаційних адміністрацій РФ.

Військовослужбовців, що потрапили у ворожий полон, не потрібно називати заручниками, адже згідно міжнародних конвенцій вони є військовополоненими.

Утриматися від спроб називати Мінські домовленості «єдиним шляхом мирного врегулювання», принаймні в тій редакціїо, в якій вони існують сьогодні: без жодної згадки про РФ як єдине джерело збройної агресії проти нашої країни.

Не намагатися пропонувати Верховній Раді продовжувати та/або впроваджувати будь-які законодавчі чи Конституційні положення про особливі статуси окремих районів/областей України, автономій тощо.

4. Інформаціна безпека.

Вірю, що ми зможемо захистити свободу слова та одночасно захисти наших громадян від ворожої пропаганди.

РФ витрачає шалені кошти на пропаганду в світі та, зокрема, в Україні. Пропаганда системно та цілеспрямовано намагається вплинути на емоції, світогляд, погляди, переконання, думки і дії людей.

Історії відомі випадки, коли зміна свідогляду соціуму прокладала шлях до зміни кордонів держав без  єдиного пострілу. Тому сьогодні я закликаю кожного з вас замислитись над змістом поняття незалежність. Адже щодня ми робимо свідомий вибір, що може в майбутньому вплинути на долю держави.

Мої побажання одночасно є й порядком денним моєї роботи на посаді секретаря Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на наступний рік.

Я вірю в Україну, вірю в нашу націю, в нашу силу та перемогу. 

Бажаю і вам не втрачати віри.

Слава Україні !