На Херсонщині зникнуть військкомати

На Херсонщині у 2019 році замість військкоматів з’являться територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). Це будуть аналоги “цивільних” центрів надання адміністративних послуг.

Про це на прес-конференції повідомив Ігор Буднік, військовий комісар Херсонського обласного військового комісаріату, передає ПІК.

«Перше, на що хотілось звернути увагу, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки – це структура органів військового управління, яка покликана замінити собою радянську систему військових комісаріатів», – відзначив Буднік.

Експеримент з реформування розпочалися з 1 серпня 2017 року на базі Чернігівського обласного військового комісаріату та Козелецького районного військового комісаріату.

В 2018 році переформування військових комісаріатів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проходить ще у 4 областях України – на Чернігівщині, Рівненщині, Дніпропетровщині та Одещині. І в 2019 році така реформа чекає всі інші області, серед них і Херсонську.

За зразок взяли модель, що використовується в передових у військовому відношенні світових державах.

Основне завдання – орієнтувати свою роботу якнайближче до людей, каже Буднік.

«Формально – ми відходимо від застарілої назви «військовий комісаріат», але це буде дійсно нова модель, яка структурно ділитиметься на два блоки: оборонна робота (комплектування особовим складом у мирний та воєнний час, організація та ведення територіальної оборони), а також соціальна підтримка та юридична допомога населенню у військовій галузі», – каже військовий комісар.

Практично незмінними залишаться підрозділи, відповідальні за ведення територіальної оборони та мобілізаційної роботи.

Працюватиме підрозділ рекрутингу

Що стосується майбутнього залучення громадян до проходження військової служби, то тут передбачаються суттєві зміни. Формується підрозділ рекрутингу, головними завданнями якого стане робота щодо надання інформації населенню про переваги проходження військової служби, агітація до її проходження в Збройних Силах України. Цю інформацію надаватимуть штатні вербувальники, представники-інструктори військових частин різних видів Збройних Сил України.

Іншою складовою стануть підрозділи соціальної підтримки та надання юридичної допомоги колишнім військовослужбовцям, ветеранам війни, учасникам бойових дій тощо.

У центрах буде ресепшен

«Перше, що впадатиме в очі – зміна режиму роботи закладу. Для вирішення проблемних питань військовослужбовців, членів їх сімей, військових пенсіонерів та інших наших клієнтів, двері офісів будуть відкриті протягом всього робочого тижня з 8 до 17 години без перерви», – запевнив Ігор Буднік.

Нововведенням стане ресепшен. У холі установи постійно чергуватиме представник Центру, який надаватиме оперативну інформацію, а за потреби – направлятиме до спеціалістів конкретного напрямку діяльності, що скоротить час опрацювання запитів відвідувачів.

Робочі кабінети – з прозорими дверима

Усі робочі кабінети будуть розташовані за прозорими дверима з метою підвищення унеможливлення корупційної складової в роботі фахівців, які надаватимуть адміністративні послуги.

В архітектурному плані будуть враховані і потреби людей з обмеженими фізичними можливостями.

Створюється автоматизована система обліку військовозобов’язаних, резервістів

Для уникнення черг будуть обладнані декілька робочих місць по різним напрямкам, з використанням електронних черг, можливістю відпрацювання запитів за допомогою Інтернет мережі. Тобто, заявку на отримання довідки, яка не потребує особистої присутності, можливо буде подати в електронному вигляді і вона буде відпрацьована в цьому Центрі.

На завершальному етапі перебувають заходи переведення паперових облікових документів до електронного їх вигляду. Створюється автоматизована система обліку військовозобов’язаних, резервістів, що буде під’єднана до загальної всеукраїнської бази даних про громадян України.

“Таким чином, матимемо аналог центрів надання адміністративних послуг, але призначений для задоволення потреб громадян, які мали або мають справу з різними видами військової служби в Збройних Силах України та колишнього СРСР”, – каже військовий комісар.

джерело