На Херсонщині шукають волонтерів на археологічну експедицію

Культурний центр Україна – Литва запрошує долучитись всіх охочих до археологічної експедиції, яка триватиме з 30 липня до 14 серпня на Херсонщині. Інститут археології НАН України продовжує дослідження фортеці Тягинь.

Для цього треба лише заповнити анкету волонтера, повідомляється на сторінці центру.

Мета дослідження – вивчення південної ділянки кордону Великого князівства Литовського, яка була на території сучасної Херсонської області. Керівниця експедиції – докторка історичних наук Світлана Біляєва.

Організатори експедиції цьогоріч планують продовжити відкриття зовнішніх стін Тягинської фортеці й шукатимуть аналогії серед близьких споруд того часу.

“Це – і Тракайська фортеця у Литві, і фортеця у Гродно, побудова якої також належить князю Вітовту у той самий час – 1398 р., як і Тягинська фортеця. Обидві ці фортеці мають абсолютно тотожне планування – донжон квадратний за формою та фортеця у формі трикутника (Константинопольський тип). Крім того, з внутрішнього боку фортеці знайдені уламки конструкцій монументальної забудови, аналогії яким є і в описі В.І.Гошкевича”, – йдеться у повідомленні.

Для волонтерів, які хочуть взяти участь в експедиції, розробили пам’ятку: що треба мати із собою.

  1. Намет (за наявності; якщо не маєте, зазначте в останньому питанні анкети волонтера), спальник та каремат
  2. Обов’язково головний убір від сонця
  3. Закрите взуття
  4. Крем захисний від засмаги
  5. Засоби проти комарів та кліщів
  6. Комплект теплого одягу, бо іноді буває холодно
  7. Тарілку, чашку, ложку
  8. Ліхтарик – обов’язково!
  9. Рушник, засоби особистої гігієни, капці для душу
  10. Лікарські засоби, які необхідні людині, виходячи з її потреб
  11. Змінний одяг для розкопок

Це – не перше дослідження фортеці Тягинь. Попереднє було 2016-2020 років. Тоді на городищі і на фортеці були отримані надзвичайно важливі факти, які, за даними центру, були відзначені в Україні та Литві, а також на форумах Європейської спілки археологів у Барселоні, Загребі та Берні як видатні відкриття, які набувають надзвичайно актуального значення для заповнення білих плям в історії та матеріальної культури Південного регіону України та Литви.

джерело