На Херсонщині археологи знайшли кам’яну кладку

На території Національного природного парку “Кам’янська Січ” на Херсонщині археологи виявили кам’яну кладку. Керівник експедиції Анатолій Волков припускає, що це може бути поховання скіфських часів.

Зараз науковці Національного заповідника “Хортиця” продовжують розкопки і остаточні висновки оприлюднять згодом. Археологи працюють на Кам’янській Січі майже тиждень. Третій рік експедиція з “Хортиці” проводить археологічні розвідки на території козацької Січі і Національного природного парку на Херсонщині.

“Спершу ми працювали на Січі. Там є ділянка зі смужкою берега, яка невдовзі повинна внаслідок ерозії зруйнуватись. Там ми нічого не вивчили, тобто та ділянка виявилась порожньою. І ось ще один об’єкт, який ми вирішили в цьому році дослідити, це кам’яна закладка, яка, за попередніми даними, ймовірно, може бути скіфським похованням. Кераміку ми знайшли, металеві речі, які свідчать про те, що це, ймовірно, скіфи”, – говорить керівник експедиції Анатолій Волков.

“Серед степу не може бути виходів каменю. Або сюди цей камінь принесли, або це вихід скелі. Якщо це невеличкі каміння, то, скоріш за все, ці каміння сюди принесли люди у більш давні часи. Оця центральна закладка, яку ви можете побачити, це закладка безпосередньо над похованням. Потім – була зроблена, напевно, тризна, а вже потім були насипані більш дрібні каміння”, – розказує старша наукова співробітниця Національного заповідника “Хортиця” Тетяна Шелеметьєва.

У складі експедиції, за словами Тетяни Шелеметьєвої, – наукові співробітники Національного заповідника “Хортиця” та херсонські волонтери.

У складі нашої експедиції є кілька волонтерів, я один з них. Я приїжджаю в подібні експедиції і допомагаю нашим професійним колегам в їх археологічній праці. Для мене це, якщо я не помиляюсь, 13-й такий виїзд, тобто з 2005 року. 2 роки такі були, що я не допомагав, не волонтерив у той чи іншій експедиції”, – говорить волонтер Петро Коберник.

“Ми зараз розчищаємо кам’яну кладку. Фіксуємо каміння, все це заміряємо, записуємо. Потім ми ці каміння підіймаємо і заглиблюємось далі й далі. Це дуже така філігранна, ювелірна робота, треба дуже акуратно працювати, щоб нічого не зіпсувати. Я придивляюсь, запитую, щоб нічого не зіпсувати, але тим не менш, стараюсь”, – говорить волонтерка Альона Ніколова.

Паралельно з розкопками учасники експедиції реконструюють археологічний об’єкт – розказав Андрій Лопушинський. На території Національного парку був відкритий кромлех – давнє поховання з колом із каменів. За словами науковця, найвідоміший із таких об’єктів – Стоунхедж у Британії.

“От ми зараз бачимо – це початок реконструкції об’єкту, який був досліджений минулого року. Тут було поховання епохи бронзи, воно було позначено вертикально стоячими каменями. Зараз ми їх розклали, але вони повинні бути встановлені ще вертикально”, – розказує член науково-технічної ради НПП “Кам’янська Січ” Андрій Лопушинський.

Андрій Лопушинський говорить, що кромлех вдалось знайти за кам’яною плитою, яка лежала на поверхні. За його словами, після музеєфікації комплекс планують включити до екскурсійного маршруту:

“Кам’янська Січ як пам’ятка історії. Поряд є Консулівське городище – пам’ятка археології, 7-метровий курган і між ними може бути пішохідний маршрут, і на цьому маршруті знаходяться об’єкти, які ми досліджуємо і в минулому, і в цьому році. Тобто це може бути комплексний археологічний маршрут різних епох: від козаччини до скіфів”.

джерело