Майже 200 мертвих птахів: на Херсонщині продовжують гинути червонокнижні сірі журавлі та огарі

28 березня на території Зеленопідської громади на Херсонщині знайшли мертвими 106 сірих журавлів та 27 огарів. Напередодні, 27 березня, на території заповідника “Асканія-Нова” виявили мертвими 61 сірого журавля. Всього з початку 2021 року на території області загинуло майже 2 тисячі птахів, зокрема і червонокнижних.

Про це Суспільному розказав директор біосферного заповідника “Асканія-Нова” Віктор Гавриленко.

“У неділю ( 28 березня – ред.) ми виявили ціле кладовище мертвих птахів: 106 сірих журавлів і 27 огарів. А скільки їх ще там ходить – шатається і помруть – невідомо. Це поза межами “Асканії-Нова”, на території Зеленопідської громади, між селами Слиненко, Сукурки, Подівка. Тобто труять, насправді, значно ширше. Там, на полі, ми побачили людей, які розкидали зерно рожевого кольору. Чоловік сказав, що купив цей препарат у ветеринарній аптеці у Каховці і що все це на законних підставах. Бачите, як у нас все робиться: були і обмеження введені, і заборона з 18 березня використовувати протягом трьох тижнів препарати з діючою речовиною бродифакум. А у неділю (28 березня – ред.) все одно розкидали отруту. Мертвих птахів, яких я побачив у неділю, повинна була утилізувати Зеленопідська громада. Сьогодні (у середу 31 березня-ред) ми поїхали туди знову, мертві птахи так і лежать. Тепер ще й хижі птахи почнуть від них труїтися. Це – серйозна системна проблема. Зараз у лісосмугах жодного щіглика, тростянки, коноплянки, сороки, ворони – нікого немає”, – говорить Віктор Гавриленко.

У суботу, 27 березня, на території заповідника “Асканія -Нова” знайшли мертвими 61 сірого журавля. За цими фактами поліція відкрила кримінальні провадження. Відібрано кілька екземплярів птахів для відправки на дослідження.

Як розказала Суспільному заступниця директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Маргарита Степанова, препаратом бродифакум аграрії користуються 20 років, протравлюють гризунів на полях. Але треба враховувати умови застосування отрутохімікатів. Умовами використання визначено засипати у мишачу нірку і закрити її від птахів і тварин.

“Ми звернулися до Міністерства довкілля з тим, щоб можна було переглянути реєстр зазначених препаратів, щоб можна було подивитися, який вплив ці хімічні препарати мають і на тварин, і на птахів, і на довкілля, і на здоров’я людини. По-друге: надати пріоритет тим підприємствам, які мають ліцензію на продаж таких препаратів, а іншим заборонити. По-третє: треба переглянути штрафи. І ще: потрібно розширити буферну зону заповідника “Асканія-Нова”, щоб на полях поблизу використовували біологічне землеробство”, – говорить Маргарита Степанова.

Що відомо

  • Перший випадок загибелі птахів був зафіксований на території біосферного заповідника “Асканія- Нова” на початку січня 2021 року. Тоді знайшли мертвими 191 сірого журавля.
  • Станом на 16 березня на території Херсонської області загинуло більше ніж 1400 птахів, серед них і такі, що занесені до Червоної книги України.
  • З початку 2021 року від керівництва заповідника надійшло до поліції 13 звернень про виявлення мертвих птахів різних видів, зокрема і червонокнижних. Станом на 31 березня на території Херсонської області зафіксовано загибель близько 2 тисяч птахів.
  • Наразі слідчі Чаплинського відділення поліції розслідують 6 кримінальних проваджень, які об’єднані в одне, передбачене ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України “Забруднення або псування земель”.
  • У спеціалізованому інституті Харкова тривають дослідження щодо встановлення причини смерті птахів. Основною версією є те, що вони загинули після вживання зерна з домішками отрути від гризунів. Протруєне зерно використовується місцевими сільгоспвиробниками для збереження озимих від польових мишей.

джерело