Лікарням Херсонщини загрожують перебої з постачанням кисню

У регіоні свого медичного кисню не виробляють, тож для хворих на COVID-19 місцеві стаціонари закуповують його в інших областях.

Але чимало постачальників із сусідніх Одещини та Миколаївщині вже попередили про можливі перебої з його наданням, оскільки ті регіони вже “почервоніли”, і там різко підскочив попит на життєдайний елемент.

Відтак Департамент охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації попередив керівників медичних закладів, що необхідно заздалегідь робити запаси кисню, аби без нього не залишилися пацієнти. І тут перевага за тими лікарнями, які раніше потурбувалися про встановлення додаткових резервуарів для зберігання життєдайного елемента.

“У нас встановлено велетенський резервуар ємністю у двадцять тонн. Але донедавна потреби заповнювати його вщерть просто не було, оскільки наш постачальник – підприємство з Дніпра – справно оновлював запаси. Тепер придбали додатково дев’ять тонн кисню, і чекаємо ще на десять. За пікового обсягу споживання цього вистачить щонайменше на десять-тринадцять діб, – зазначив у бесіді з власкором “Голосу України” директор обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський. – Однак у нас є й резерв із 130 кисневих концентраторів, частина з яких може працювати під високим тиском. Їх можна підключати навіть до апаратів штучної вентиляції легень”.

На Херсонщині є змога подати кисень до 2 128 ліжко-місць у лікарнях через системи стаціонарної його подачі або концентратори – це навіть більше від норми. Поки що хворих на COVID-19 набирається лише 338 – з помаранчевої зони регіон ще не вийшов. Та чи довго він там протримається – невідомо.

джерело