Комісія з журналістської етики засудила дії співробітниці новокаховської газети

Комісія з журналістської етики (голова – Андрій Куликов) 7 грудня оголосила рішення щодо скарги кореспондента ІА «Таврійські вісті+» Сергія Задирка на відповідального секретаря газети «Нова Каховка» Тамари Путілової.

11 жовтня минулого року інтернет-видання «Таврійські вісті» опубліковало статтю Сергія Задирка «Зачем в Новой Каховке создают муниципальную охрану?». 16 листопада в комунальній газеті «Нова Каховка» з’явилася відповідь – стаття «Ежики плакали, кололись, но продолжали жрать кактус». На думку скаржника, авторка статті Тамара Путілова, маючи на меті не допустити ідентифікації прізвищ, назв і в такий спосіб уникнути юридичної відповідальності,  свідомо спотворила його прізвище, назву видань «Таврійські вісті», «Новини ділові», а сама сховалася за псевдонімом Аніс Парамонов.

«Кореспондент газети «Нова Каховка» Тамара Путілова, підписавшись псевдонімом Аніс Парамонов,  у статті «Ежики плакали, кололись, но продолжали жрать кактус» вирішила полемізувати із статтею Сергія Задирка. Вона зробила це в грубій формі, вдаючись до лайливих, образливих висловів, як наприклад, «тот Затирка оказался настолько туп, что прислал в редакцию собственноручно подписанное письмецо» і при цьому розмірковує, що «возмущенный народ начнет бить морды журналюхам и их рвущимся, но никак не могущим достичь корыта хозяевам, а также все прочим «патриотам» и идиотам».

Комісія вважає, що такий тон публікації не допустимий у професії журналіста, не сумісний із званням журналіста, суперечить Кодексу етики українського журналіста, який застерігає журналіста від вживання «образливих висловів, ненормативної лексики». І з’ясування давніх відносин із скаржником Сергієм Задирком, чим пояснила свою позицію Тамара Путілова Комісії, не може служити виправданням полеміки в грубій і лайливій тональності.

Розглянувши скаргу, Комісія приймає рішення здійснити заяву про публічний осуд дій Тамари Путілової, а також про публікацію та поширення такого рішення.

Комісія вважає неприпустимим використання засобів масової інформації для з’ясування стосунків, обміну образами, проявів помсти і т.п. Дискусія у ЗМІ має стосуватися суспільно значимих тем і проблем, провадитися коректно, в цивілізований спосіб, а не за принципом «я завжди правий, а опонент – апріорі дурень», – говорить рішення Комісії.

До цього рішення додамо, що Тамара Путілова, заради дріб’язкової помсти, окрім образливих висловів, не погребувала плітками і навіть відвертою брехнею  нібито вона отримала лист з погрозами на свою адресу: «мол, если обратишься в суд за защитой чести и достоинства, приведу толпу». Спростувати цю інсінуацію зовсім легко  досить опублікувати «собственноручно подписанное письмецо»

За останній рік принцип «я завжди правий, а опонент – апріорі дурень» став «фірмовим стилем» газети новокаховської міської ради, тому рішення Комісії з журналістської етики – лише перша ластівка. Невдовзі КЖЕ розгляне інші скарги, а депутат міськради Тетяна Ракша вже подала до суду позов про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди до редакції газети «Нова Каховка», Віктора Васильєва та Тамари Путілової.

Також нагадаємо, що нещодавно депутат Людмила Васильєва звернулася до постійної комісії мандатної, з питань депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку з проханням розглянути поведінку мера Володимира Коваленка на сесіях міської ради.

Недарма в народі кажуть: «Який цар, такий і псар».