Іван Вінник береться відновити бериславські очисні споруди

Народний депутат Іван Вінник добився виділення коштів на відновлення каналізаційної системи та очисних споруд у Бериславі. Надходження перших 8,5 млн. грн затверджено розпорядженням № 430-р Кабінету Міністрів України. Коли можна освоювати ці гроші, скільки всього їх треба на реконструкцію і де взяти кошти, депутат розповів «Маяку» в ексклюзивному інтерв’ю.

– Іване Юлійовичу, наскільки добре Вам відома екологічна проблема міста Берислава?

– Питання реконструкції очисних споруд міста ось уже впродовж 17 років залишається найбільш актуальним не тільки для місцевих жителів, а й для всього регіону. Це й не дивно: після серії аварій на очисних спорудах 2002 року вони практично не працюють і всі нечистоти стікають у Каховське водосховище. Забезпечити відновлення функціонування каналізаційної системи було одним із наріжних пунктів моєї передвиборчої програми по Бериславу. З мертвої точки це питання нам вдалося зрушити на початку минулого року.

– Здається, тоді мова йшла про доопрацювання проєкту, його експертизу та дофінансування?

– Так, але коли я заглибився в проблему предметно, виявилося, що раніше виготовлені проєкти реконструкції очисних споруд та каналізації просто нежиттєздатні. Справа в тому, що ними передбачалося не відновити функціонування системи відстійників та полів фільтрації, а збирати стоки в спеціальні септики на березі Дніпра, потім їх нейтралізувати до нібито екологічно безпечних, і далі все це скидати у Каховське водосховище. Зрозуміло, що така система теоретично має право на життя в межах, скажімо, одного котеджу на березі Дніпра. Але жодним чином цей підхід не може бути застосований щодо великого міста.

– Справа знову опинилася в глухому куті?

– Хто хоче працювати, той шукає засоби, тож я запропонував переробити проєкт повністю. І хоча мені повідомили, що для цього нема грошей, все ж нам вдалося забезпечити виділення з обласного бюджету у сукупності 750 тис. грн, і проєктно-кошторисна документація таки була виготовлена. Навіть більше, в лютому у міністерстві екології та природних ресурсів ми захистили цей документ, у чому я особисто брав участь.

– Що передбачається зробити та скільки це коштуватиме?

– Ми проводили численні наради з бюджетною комісією і зі спеціалістами в Херсоні. Врешті-решт напрацювали проєкт, загальна вартість реалізації якого становить 78 млн грн. Ним передбачається повністю відновити каналізаційну систему міста Берислава, як вона функціонувала до часів її зупинення: стоки надходитимуть на спеціально облаштовані поля фільтрації через каналізаційні насосні станції (КНС).

– Але ж на виконання робіт треба майже 80 млн. грн!

– Дійсно, це масштабний задум, тому після погодження проєкту з Мінекології я предметно зайнявся питанням виділення коштів на його реалізацію. Як результат – узгодили надання субвенції з державного бюджету районному бюджету на здійснення природоохоронних заходів на об’єкті комунальної власності. В міністерстві затвердили дві черги фінансування : перша цього року – 39 млн грн, і друга черга наступного – ще 39 млн. грн. До речі, Мінекології скоригувало пропозицію і запропонувало цього року виділити 50 млн. грн, а далі – 28 млн грн. При цьому субсидія з держбюджету буде надходити за умови співфінансування з боку міської влади у розмірі 10% від суми проєкту.

– Десята частина коштів – це 7,8 млн грн, теж велика сума, яку не так просто знайти у міському бюджеті.

– Я одразу запропонував: якщо в міській раді таких грошей нема, то ми можемо допомогти їх знайти через субвенцію іншої бюджетної програми – Фонду соціально-економічного розвитку. Власне, це було заплановане на кінець року.

– Чому – було? Щось може завадити здійсненню наміченого?

– Дається взнаки політична турбулентність – виявилося, що на 21 липня призначені вибори, і хто після них буде відповідати за 184-й округ – я чи інший депутат – не зрозуміло. Справа навіть не в моїй перемозі, просто може трапитися так, що у нас взагалі зміниться виборча система і депутатів-мажоритарників у 184-му окрузі не буде, бо деякі політичні сили роблять спроби змінити систему виборів. Враховуючи, що соціально важливий проєкт треба втілювати в життя за будь-яких обставин, прийняли виважене рішення виділити на реконструкцію очисних споруд у Бериславі перший транш у розмірі 8,5 млн. грн, і Кабінет Міністрів видав відповідне розпорядження № 430-р. Освоюємо їх, і далі завершуємо рік згідно з раніше наміченим планом – якщо, звісно, цим питанням після виборів буде кому опікуватися.

– Навіть не віриться, що після 17 років розмов про реконструкцію очисних споруд та каналізаційної системи можна переходити до діла.

– Нічого роздумувати – вірити чи не вірити, треба брати гроші і робити. Це епохальне рішення для Берислава. Це гарна новина для міста і для всіх населених пунктів, розташованих нижче за течією. 8,5 млн грн уже в казначействі, і ці гроші вже можна витрачати. Мало того, якщо б вибори були 27 жовтня, то перший транш склав би мінімум 30 млн. грн. Шкода, що нам політичні перипетії заважають робити конкретні добрі справи.

– Чи допомагаєте сьогодні вирішувати ще якісь проблеми на Бериславщині?

– Можу всім допомогти розв’язати будь-яку проблему – аби вистачало часу. В Миловому, наприклад, минулого тижня провели робочу зустріч і запланували заходи в обсязі 1,2 млн. грн по відновленню функціонування сільського Будинку культури. Також у планах – сприяти виділенню 720 тис. грн на ремонт Томаринського будинку культури. Ці заходи були і залишаються запланованими на другу половину року. Друге питання – що їх успішне вирішення залежатиме від того, кого вибере народ. Якщо вибере мене, то всі ці плани будуть реалізовані, як і попередні.

Спілкувалася К.Дем’янова