Хто винен у біді в селі на Херсонщині – ремонтники чи вітер?

У Каїрах поривом вітру повністю знесло нещодавно відремонтовану покрівлю на будівлі спортивної зали Будинку культури. Винесене запитання в заголовок  ставить під сумнів, чи справді всю вину за цю прикру багатотисячну втрату треба звертати на вітер?

Щоправда, якби не вітер, то можливо б і не згадали, про те, що минулого року ремонт Будинку культури за кошти державної субвенції зацікавив слідчих. Зокрема запитання виникло стосовно «нестиковки» з оплати виконаних робіт. Про це повідомлялося на херсонських сайтах.

Тендер на 1,3 мільйони гривень виграло ТОВ «Південбуд» (Каховка). Планувалося капітально відремонтувати частину покрівлі Будинку культури – спортзали та перехідної галереї. Угоду уклали в березні, а через два тижні перерахували підряднику 746,4 тисячі гривень. А в податковій звітності фірми-підрядника було вказано, що витрати ТОВ «Південбуд» на виплату зарплати склали 99,9 тисячі гривень. Водночас, у податковій звітності було зазначено, що на це витрачено значно менше – 53,5 тисячі гривень.

Також поліцейським стало відомо, що між селищною радою і якимось ФЛП був укладений договір з контролю за роботами. За актом виконаних робіт підприємець отримав 9 700 гривень.

Правоохоронці з’ясували, акти приймання робіт були узгоджені іншим інженером технічного нагляду, з яким замовник не укладав договір на здійснення технагляду.

Повідомлялося, що проводиться слідство посадових осіб за ст. 358 Кримінального Кодексу (“Підробка документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів»).

Як повідомляли ЗМІ, слідчий поліції тоді отримав доступ до документів із зазначених вище робіт, які зберігаються у Любимівській селищній раді. Посадових осіб селищної ради й ТОВ «Південбуд» підозрювали в присвоєнні бюджетних коштів. Аналогічна справа була заведена й по Любимівській школі № 2.

На якій стадії це розслідування – нам невідомо. Але достеменно відомо, що дах не витримав вітру, тож під сумнів можна поставити не лише виплату коштів за виконані роботи, а й їх якість. А користувачі в коментарях пишуть: «Буря розкрила не лише дах, але й таємницю: ліс під металопрофілем старенький…», «Очевидно, що порушення тут не лише фінансові, а й істотне порушення будівельних норм. Хати під черепицею сторічною в Каїрах вистояли…».

«Гроші на вітер. Інакше не скажеш. Це нещодавно «відремонтований» дах Каїрського будинку культури на землі валяється. Як же це – на гнилі балки поклали тонкий профнастил – такий ремонт? А товщина металу?! Скільки їх по області полетіло – тих дахів? Хто відповідатиме за змарновані кошти? Думаю, що ті, хто готував та реалізовував такий недолугий проєкт. І ще ті, хто здійснював інженерний нагляд. Стихія стихією, але так на неї можна що завгодно списати», – такий висновок зробила директор Херсонського Регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська, додавши світлини з дошками, які прогнили.

Для правоохоронців є вже підстави знову повернутися до цієї справи.

джерело