Херсонська облрада просить парламент і уряд врегулювати питання забезпечення фінансової спроможності районних рад

Депутати Херсонської обласної ради підтримали звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та обласних рад щодо здійснення невідкладних заходів із забезпечення фінансової спроможності районних рад.

Звернення було ухвалено на 7-й сесії облради, яка відбулася сьогодні, 19 серпня.

Обласні обранці стурбовані критичною ситуацією, що склалася недостатність обсягу коштів для фінансування діяльності райрад за рахунок джерел доходів, що визначені Бюджетним кодексом. Це унеможливлює здійснення районними радами повноважень, що регламентовані чинним законодавством.

Тому обласна рада просить парламент і уряд вжити заходів у межах компетенції щодо невідкладного врегулювання порушеного питання, зокрема:

– розробити та подати на розгляд Верховної Ради зміни до Бюджетного кодексу щодо передбачення реальних дохідних джерел наповнення бюджетів районних рад та/або додаткової дотації з державного бюджету для забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня ;

– з метою збалансування районних бюджетів включити їх в систему горизонтального вирівнювання;

– вжити невідкладних заходів щодо надання субвенції (додаткової дотації) на виплату заробітної плати (заборгованостей із заробітної плати) працівникам апаратів районних рад та заборгованостей працівникам ліквідованих районних рад, на утримання приміщень, що використовуються для роботи районних рад та виплати заборгованості по їх утриманню, а також на компенсацію витрат на розрахунок з вивільними працівниками ліквідованих районних рад та комунальних установ;

– напрацювати зміни до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», чітко визначивши повноваження органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, та внести відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради.

– Верховній Раді внести до порядку денного чергового пленарного засідання запропоновані Кабінетом Міністрів законопроєкти з порушених питань та ухвалити відповідні рішення.

«Враховуючи те, що питання має загальнодержавний характер і такі проблеми існують у кожній області, звертаємося до депутатів усіх обласних рад з проханням підтримати звернення Херсонської обласної ради», – сказано у зверненні.

За звернення проголосували 42 депутати.