Геннадій Лагута закликав голів тергромад до ефективної співпраці з облдержадміністрацією

Сьогодні в Херсонській обласній державній адміністрації відбулася перша в новому році селекторна нарада.

Голова ОДА Геннадій Лагута представив свого нового заступника – Андрія Граділя та повідомив, що відтепер селекторні наради будуть проводитися в разі потреби, враховуючи акутальність розгляду питань розвитку області.

«Всі питання будемо вирішувати в робочому порядку», — зазначив він.

Також керівник облдержадміністрації звернув увагу голів тергромад на тому, що ОДА, як і раніше, налаштована на співпрацю з ними. Разом з ним він нагадав, що в минулому траплялися неприємні випадки, зокрема, недопуск працівників облдержадміністрації до комунальних загладів громад, хамське ставлення, ігнорування виконання доручень, розпоряджень, спільних задач тощо. В якості прикладу очільник області навів таку статистику: протягом 2021 року місцевими радами не виконано або виконано з порушеннями понад 70% завдань, визначених нормативно-правовими актами та понад 67% службових листів. При цьому райдержадміністрації забезпечили 100% виконання документів.

«Проблеми кожної окремо взятої громади — це проблеми всієї Херсонської області загалом. Тому ми повинні вирішувати спільні проблеми у взаємодії одне з однним, як це визначено законом», — підкреслив Геннадій Лагута.

Він закликав голів тергромад сумлінно ставитися до виконання актів президента, голови ОДА та його заступників, поважати владну вертикаль та нагадав, що у облдержадміністрації є багато важелів впливу на кожну громад.

Зазначимо, що така ситуація на Херсонщині склалася внаслідок реформи децентралізації, під час якої існуюча вертикаль влади була фактично демонтована, а нова ще не створена. В результаті деякі голови громад відчули себе «незалежними правителями».

А з огляду на те, як налаштовані народні депутати, є ймовірність, що Верховна Радда надалі буде тількі поглиблювати «децентралізаційні процеси».