Довибори на Херсонщині: як відбуватиметься голосування в умовах «червоної» зони

У Новій Каховці готуються до виборів по 184 округу. Як буде організований виборчий процес в умовах карантину, дізнавалося Суспільне.

Окружна виборча комісія працює в штатному режимі. Під час реєстрації спостерігачів проблем чи порушень не виявили, говорить Євген Ніколенко, заступник голови окружної виборчої комісії.

Сьогодні (28 жовтня – ред.) останній день календарного строку прийому подань від суб’єктів виборчого процесу про реєстрацію офіційних спостерігачів. Сьогодні комісія працює в робочому режимі до 24 години. Зараз триває перевірка одного з подань щодо реєстрації офіційних спостерігачів”, – каже Ніколенко.

У 184 окрузі працюватимуть 188 виборчих дільниць. За словами Євгена Ніколенка, перебування Херсонщини у червоній зоні через розповсюдження коронавірусу не має вплинути на виборчий процес.

“Є відповідне роз’яснення Центральної виборчої комісії про те, що органи державної влади та місцевого самоврядування повинні всіляко сприяти забезпеченню роботи дільничних виборчих комісій засобами захисту, масками, антисептиками, але це жодним чином не позначиться на виборчому процесі, тому що будь-які обмеження участі у виборах законом прямо заборонені”, – каже заступник голови окружної виборчої комісії.

Що стосується хворих на коронавірус, вони будуть голосувати за місцем свого перебування. Для цього людина має подати заяву до виборчої дільниці. Згодом складається список осіб, які не зможуть у день голосування прийти до виборчих дільниць, вони зможуть проголосувати за допомоги переносної скриньки. Віталій Кубатко, керуючий справами Новокаховської міської ради вважає, що високий рівень захворюваності на COVID-19 може вплинути на явку виборців.

“Ми усім членам виборчої комісії роздаємо маски, рукавички, дезінфікуючі засоби. В ОВК ми надіслали листа з рекомендаціями усім членам виборчої комісії вакцинуватися або за 72 години зробити ПЛР-тести. Чекаємо наразі від них відповіді. Що стосується явки, то чекаємо, що вона буде хоча б 30-40 відсотків. Ковід впливає. Дуже багато людей у нас не хочуть ні вакцинуватися, ні йти на вибори у зв’язку з карантином”, – говорить Віталій Кубатко.

Одну з виборчих дільниць облаштують на базі Новокаховської міської лікарні. Про це розказала її директорка Наталя Гончарова.

“Звісно, ті люди, які зможуть віддати свій голос, вони його віддадуть. Члени комісії, звісно, одягнуть засоби індивідуального захисту і підійдуть до кожного хворого. А ті, хто на апаратах і не зможуть відповідати за себе, то, звісно, вони не будуть голосувати. Також на Соколі у нас ми подали списки хворих, лікарів, які заступають на чергування на добу, тобто до них також приїдуть з виборчої дільниці”,– говорить директорка лікарні.

джерело