Депутати прийняли рішення по Каховській ЦРЛ

Депутати Каховської районної ради прийняли рішення по реформуванню медицини на Каховщині. Можновладці задоволені своєю роботи, каховські медики продовжують бити на сполох про незаконність прийнятих рішень.

Вчора, 30 березня, відбулось позачергова сесія Каховської районної ради. Вирішували чимало важливих питань та дискусію викликали проекти рішень по реформі медицини у Каховському районі.

Чи не вперше, чимале приміщення районного будинку культури імені Фрунзе вщент було заповнене. Такої аудиторії тут не було навіть на концертах!

На засідання окрім районних депутатів (а їх прибуло 27 з 34) прийшли працівники Каховської центральної районної лікарні, громадські активісти, декілька депутатів Херсонської обласної ради та мешканці Каховки.

Робота сесія розпочалась «із боєм», адже рішуче налаштовані медичні працівники мітингом зустріли ще на площі голову районної ради Тетяну Тертичну.

Вона, в свою чергу, чомусь вступила із медиками в суперечку та врешті швидко реабілітувалась, запросивши усіх присутніх на площі до сесійної зали.

«Якби я знала, що ці питання матимуть такий резонанс, я б комісію зібрала раніше. Але ви бачите, воно так навмисно зроблено», – зауважила Тертична.

Першою слово у обговореннях взяла звісно голова райради.

Вона понад 15 хвилин розповідала і про реформу, і про нелегку роботу райради, і про госпітальну раду. Згадала чиновниця і те, що жителі міста Каховки не мають своєї лікарні, адже ЦРЛ – заклад районний і лише надає послуги містянам. А каховський мер не сьогодні-завтра може заключити договір на обслуговування населення, наприклад, не з Каховської ЦРЛ, а і з Новою Каховкою.

«Ви у мера спитали, де ваша лікарня, де ви будете лікуватися?», – запитала Тертична у присутніх містян. На що звісно отримала лише обурені викрики.

Далі від імені лікарні виступила заступник головного лікаря з медичної частини Каховської ЦРЛ Олена Мазур.

Врешті-решт, питання про реорганізацію лікарні прийняли та у дещо зміненому форматі.

Постійна комісія з питань депутатської діяльності, етики, законності і взаємодії з правоохоронними органами та ЗМІ під головуванням депутата Олександра Бойка внесла пропозицію прийняти це рішення у вигляді реформування Каховської ЦРЛ, а не її реорганізації.

Крім цього, депутати запропонували створити та затвердити склад тимчасової депутатської комісії для проведення цієї реформи. Очолити цю комісію запропонували депутату, а заразом лікар-хірургу ЦРЛ, Олександру Думінцю. До складу ж вирішили включити голів постійних депутатських комісій Олександра Бойка, Ольгу Галушко, Данила Репілевського та голову райради Тетяну Тертичну та голову РДА Валерія Салтикова.

Окрім депутатів до роботи комісії залучатимуть профільних фахівців та представників громадськості, аби реформа на Каховщині не пройшла «тишком-нишком».

Крім цього, Бойко запевнив, що новостворена комісія матиме обмежені строки роботи – 2 місяці, аби встигнути провести зміни не тільки якісно, а й вчасно.

Пропозиція знайшла підтримку – депутати затвердили видозмінене рішення абсолютною більшістю голосів.

Здавалося б, діалог розпочато і зал вже трохи заспокоївся. Та коли дійшла черга голосування проектів рішень про передачу майна з балансу ЦРЛ на баланс райради, присутні знов здійснили галас.

Дві спроби Тертичної в такій неадекватній атмосфері провести голосування провалилися. Більшість депутатів або утримувалась, або зовсім не голосували.

Врешті-решт, із скандалом голова ради оголошує перерву та скликає депутатів на обговорення цього питання в окремій залі.

За деякий час депутати повертаються до сесії зали і приймають рішення про передачу майна. Та й тут рішення прийняли зі змінами, передаватимуть комплекс, що знаходиться у центрі міста, будівлі на житловому масиві Свєтлово поки виключили із рішення.  

Чи вдалими стануть прийняті депутатами рішення, – покаже час. Так само і наскільки ефективно запровадять медичну реформу у Каховському районні. Та ця ситуація вкотре показала, що місцеві чиновники не вміють раціонально користуватися своїми можливостями.

Здавалося б, і медики, і очільники району не проти реформи, усвідомлюють її необхідність, посилаються на одній й ті самі закони. Та коли ситуація дійшла до справи, вони не співпрацюють, а діляться на ворожі табори. Можливо, обговорення, тлумачення тих чи інших рішень, обмін пропозиціями, висвітлення всіх думок для громадськості мають відбуватися за декілька місяців, а не годин до початку сесії?