Деміранда, Фіолотея та Нілюфер: як на Херсонщині називають дітей

Великий резонанс викликав законопроект щодо заборони давати певні типии імен в Україні. Так, батькам хочуть заборони називати дітей географічними об’єктами, казковими персонажами, неживими предметами тощо.

– Якщо говорити про незвичні, на нашу думку, імена, то на Херсонщині за минулий та 2018 рік маємо такий перелік:  дівочі – Луна, Деміранда, Жансу, Мальвіна, Вірсавія, Іуліанія, Ненсі, Андромеда, Фіолотея, Маліна, Весна, Кіара, Квітка, Ніаль, Васіліса, Лада-Міра; чоловічі – Тіаан, Криштіану, Ратібор, Батир, Спартак, Аарон, Валод, Волкан, Крістіан-Андрій, Іван-Хевенлі, Тамерлан, Нілюфер, Артак, Ярмаш.

Також у Дніпровському районі чоловік змінив власне ім’я з Матяш Валентин на Мейхер Леонардо, – розповів керівник Херсонської юстиції Костянтин Хутковський.

Будь-який громадянин, якому виповнилось 16 років може самостійно змінити ім’я чи прізвище на бажане. 14–річним дозволено законом зробити це за згодою обох або одного з батьків, нагадує Головне територіальне  управління юстиції у Херсонській області

Для цього необхідно прийти у відділ ДРАЦС і написати відповідну заяву. Нове ім’я ви отримаєте не безкоштовно. Треба сплатити державне мито – аж 5 гривень 10 копійок. Якщо ж процедура повторна, то 51 гривню.

Вашу заяву розглянуть протягом 3 місяці – так встановив закон. Проте, будьте готові, що у зміні імені вам можуть відмовити Для цього може бути кілька підстав:

– якщо ви подали неправдиві відомості

– знаходитесь під слідством, судом, адміністративним наглядом

– або у вас є непогашена судимість

– або якщо вас розшукують українські чи іноземні правоохоронні органи.

Настав день, коли ви отримали нове ім’я. Що ж далі? Для початку ви отримуєте свідоцтво про зміну імені. А потім вам треба протягом місяця змінити свій паспорт громадянина України.