Дамбу на Північно-кримському каналі побудували, щоб подавати воду на “Кримський титан”, – Бабін

Збудована у 2017 році дамба на Північно-кримському каналі розташована на дуже небезпечній відстані від адмінмежі з окупованим Кримом, бо був намір подавати воду на “Кримський Титан” Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє Depo.Херсон з посиланням на допис у Facebook екс-представника президента у Автономній республіці Крим Бориса Бабіна.

Борис Бабін пише, що зараз у нього викликають занепокоєння інтерв’ю деяких українських високопосадовців, у яких вони кажуть про необхідність добудувати дамбу, яку у 2017 році не повністю ввели в експлуатацію: не збудована система, яка б забезпечувала пропуск через дамбу води, і зараз дамба працює лише як “заглушка”.

“Ця “нова” (вже ні) технічна споруда очевидно перебуває у зоні ураження навіть стрілецької зброї окупантів. З доброї рогатки до неї з Криму дістати також мабуть можна”, – пише Борис Бабін.

За його словами, дамбу можна було б збудувати й на відстані десяти кілометрів, там, де у 2014 році була збудована народна дамба з мішків з піском.

“Між цими дамбами, до речі, очевидно нема аграрних підприємств, яким би була цікава вода каналу. Бо там фізично нема обсяжних полей для зрошення. З одного боку Перекопська затока, дві кошари, а з іншого – село. На цих 10 кілометрах каналу до 2014 року був єдиний користувач, для двох водойм якого з каналу було передбачене окреме, спеціальне відведення. Ці наповнювані саме з каналу водойми наразі висохли та розділені адмінмежою навпіл. Назва користувача – завод “Кримський титан”, – зазначає Борис Бабін.

Свій допис він проілюстрував мапою: “Додаю мапу реалізації мудрих проектів. Червоним діюча дамба, синім – сухе русло Північнокримського каналу між дамбами та нова дамба біля межі. Жовтим – Чаплинський канал, який на його впаданні у Північнокримський також перекритий. Там дніпровська вода що йде з півночі іншим шляхом, канали були з’єднані для збросу залишків. Білим пунктиром та цифрами виділені титанові забавки пана Фірташа”.

джерело