Бюджет Новокаховської громади входить в п’ятірку бездотаційних на Херсонщині

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко разом з головою Каховської райдержадміністрацї Наталею Стаднік та її першим заступником Андрієм Лиманом 18 серпня взяли участь у засіданні колегії Херсонської обласної державної адміністрації. Засідання провів голова ОДА Сергій Козир, інформує офіційна сторінка Новокаховської тергромади.

На порядок денний були винесені питання:

Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2021 рік за підсумками першого півріччя поточного року.

Про підсумки роботи місцевих органів влади щодо забезпечення виконання місцевих бюджетів області на перше півріччя 2021 року.

Про прогноз обласного бюджету на 2022-2024 роки.

Директор Департаменту економіки ОДА Юлія Кривчик доповіла про те, що протягом періоду послаблення карантину в цілому стан економіки регіону покращився, однак, у зв’язку з несприятливими погодними умовами погіршилися показники сільськогосподарського сектору економіки. Також дещо зросли показники заборгованості виплат заробітної плати в регіоні.

Аналіз виконання дохідної частини місцевих бюджетів за перше півріччя 2021 року показав, що в цілому виконання бюджетів складає 107,9 %(+207 млн грн від запланованого), однак 7 громад області не впорались з поставленими задачами, в результаті чого недоотримано більше 10 млн грн.

Доходи загального фонду на одного мешканця територіальних громад в середньому на Херсонщині складають 2347 грн. В Новокаховській територіальній громаді цей показник складає 3108 грн (третій показник з 49 громад). Найбільший дохід серед громад на одного мешканця складає 3971 грн, найменший – 528 грн.

Співвідношення видатків на утримання апарату ради та виконавчих органів влади до власних та закріплених доходів у процентному відношенні в Херсонській області в середньому складає 25,6%. В Новокаховській громаді цей показник складає 16%. До прикладу, найменший показник – 14%, найбільший – 55%.

Також директор Департаменту фінансів ОДА Наталія Вітренко надала інформацію, що бюджет Новокаховської громади входить в п’ятірку бездотаційних та має рівень вище середнього за результатами оцінювання потенціалу територіальних громад за 1 півріччя 2021 року.