Бериславському району не вистачає лікарів

Без свого лікаря вже не один місяць залишається Качкарівка, одне з найбільших сіл у Бериславському районі. Бажаючих приїхати туди працювати нема. Причому, потенційних кандидатів не приваблюють навіть непогані умови, які готова надати сільська рада. Заохочувальні стимули і премії, висока зарплата, власна земельна ділянка, комфортний для проживання будинок, службова машина, обладнані медичні кабінети — цього виявилось недостатньо, аби хоч когось зацікавити цією пропозицією.

— Після того як попередній сімейний лікар помер, ми одразу почали шукати йому заміну. Розмістили оголошення де тільки можна. Але за кілька місяців ніхто не зацікавився. Цей лікар нам дуже потрібний: наше село велике та й місцеві жителі здавна звикли до якісної медичної допомоги. Ми до всіх зверталися, просимо допомоги і обіцяємо, що будемо плекати лікаря, допомагати йому у всьому, — запевняє сільський голова Юрій Бутівчак.

Поки ж селян обслуговують лікарі, які щочетверга приїздять з Берислава.

— Інакше поки ніяк, адже відстань до Качкарівки велика — 53 км. Надходять до нас і скарги з приводу того, що часто до людей приїжджають різні лікарі. На жаль, забезпечити їм “постійного” лікаря ми поки не можемо, — коментує директор комунального некомерційного підприємства “Бериславський районний центр первинної медико-санітарної допомоги” Ігор Абрамов.

За його словами, відсутні лікарі і в амбулаторіях у Львовому і Високому. Але місцеві жителі теж не залишаються без медичної допомоги: туди приїжджають спеціалісти з сусідніх сіл. Також Ігор Абрамов підтверджує, що зараз рівень зарплат у медиків достатньо високий, особливо у тих, хто має необхідну кількість укладених декларацій з пацієнтами. І називає мінімальну заплату, яку отримують нині молоді лікарі без стажу роботи — 7400 грн./міс.

На думку першої заступниці голови Бериславської райдержадміністрації Ірини Дробиш, вирішити проблему нестачі кадрів у Качкарівці та інших селах можна було б за допомогою внутрішньо переміщених осіб з окупованих регіонів України, які є медиками.

— На жаль, із тих, хто переїхав до Бериславського району медик був лише один. Але, можливо, такі фахівці є в інших районах. Якщо вони шукають роботу, ми будемо раді посприяти їх переїзду до нас, — каже Ірина Дробиш.

Стимулів для забезпечення кадрами в районі вистачає. Приміром, в Ольгівці і Козацькому нині будуються нові лікарські амбулаторії. Головною умовою для виділення коштів на ці об’єкти було наявність медичних спеціалістів, які в них працюватимуть.

Будівництво нової амбулаторії у Козацькому йде повним ходом

Завершити будівництво підрядники обіцяють у кінці цього року. В тому, що вони йдуть повним ходом могли переконатися учасники виїзного засідання колегії Бериславської РДА у Козацькому 22 травня. Як запевнили на ньому представники будівельної компанії, кошти на завершення робіт виділені в повному обсязі. За їх словами, лише в деяких районах області невелику частку фінансування тамтешніх об’єктів перенесли на наступний рік. “Проте мова йде переважно про кошти на благоустрій і озеленення нових амбулаторій. Основні роботи й там будуть завершені до кінця грудня”, — говорять вони.

— Будуються ці амбулаторії за сучасним проектом і матимуть кабінети для прийому пацієнтів і кімнати з кухнею і ванною для лікарів, — додав Ігор Абрамов.

— Те, що це робиться для покращення медичних послуг первинної ланки очевидно. Але чи можуть пацієнти розраховувати на безоплатну допомогу лікарів і у “вторинці”? Приміром, у пологовому відділенні? Якщо жінка не матиме грошей, чи зможе вона народити без жодних “благодійних” внесків? — поцікавились присутні на засіданні колегії.

Як запевнив заступник директора комунального некомерційного підприємства “Бериславська центральна районна лікарня” Володимир Качаленко, вагітним і дітям до 1 року вся необхідна допомога надається без жодних оплат.

— Звісно, що фінансують нас недостатньо. Тому ми пропонуємо людям зробити благодійні внески, якщо вони мають таку можливість, — пояснив він він. — Однак це виключно за їх бажанням. Усіх породіль ми приймали, приймаємо і прийматимемо безоплатно.

джерело