Аби викинути сміття, каховчанам пропонують проплисти

Сезоні осінні зливи неабияк дошкуляють мешканцям багатоквартирних житлових будинків на жилмасиві Свєтлово. Аби викинути сміття каховчани змушені «перепливти» чималеньке озеро, повне тих самих відходів, що люди викидають.

Майданчик із контейнерами для збору сміття поруч із будинками за адресою проспект Європейський, 18, 22 та 28 перебуває в такому стані, що до нього не тільки складно підійти, а й навіть під’їхати на авто.

«Природній» колапс навколо контейнерів для сміття тут вже не вперше, чим звісно обурені мешканці сусідніх будинків.

Та й загалом, вигляд контейнерів по місту (переважна більшість) викликає чимало запитань. Адже, українське законодавство майорить нормативними документами, що регулюють збирання та вивіз побутових відходів (Закон України «Про відходи», Наказ №176 Міністерства з питань житлово-комунального господарства України «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації збирання, перевезення, перероблення та утилізації побутових відходів» та чимало інших).

Так, Наказ №145 Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць» чітко описує як мають виглядати ті самі майданчики із контейнерами.

Зокрема, пункт 2 «Санітарне очищення території населених місць» вказує: «2.7. Контейнерні  майданчики  повинні   мати   водонепроникне тверде покриття та бути обладнані навісами, огорожею та ізольовані від об’єктів  обслуговування  населення,  господарських  дворів  і магістральних вулиць  смугою  зелених  насаджень  шириною не менше 1,5 м, не повинні бути прохідними для пішоходів і транзитного руху транспорту».

Хтось взагалі у місті бачив контейнер із навісом?

«2.13. Кількість контейнерів для зберігання побутових відходів визначається  чисельністю  населення,  що  ними  користується, та нормами надання послуг з вивезення  побутових  відходів. Сумарний об’єм контейнерів для зберігання  побутових  відходів  повинен перевищувати фактичний об’єм їх утворення на 25 відсотків».

Чи є такий каховчанин, що жодного разу не бачив переповнених контейнерів, вміст яких встигає почати процес розпаду?

«2.14. Під час зберігання  побутових  відходів  у  контейнерах повинна  бути  виключена  можливість  їх загнивання,  розкладання, розвіювання та розпилювання.  Термін зберігання в холодний  період року  (при  середньодобовій температурі – 5 град. С і нижче) повинен бути не  більше  ніж  три  доби,  а  в  теплий  період  року  (при середньодобовій  температурі більше ніж +5 град. С) – не більше ніж одна доба (щоденне перевезення). Перевезення великогабаритних  і  ремонтних відходів необхідно проводити у міру  їх  утворення,  але  не  рідше  одного  разу  на тиждень».

І найцікавіше – те, що дивує, коли читаєш нормативний документ: «2.15. Власник контейнерів для зберігання  побутових  відходів  зобов’язаний   забезпечити їх  миття  та  дезінфекцію  засобами, дозволеними  до  використання   Міністерством   охорони   здоров’я України,  у літній період року – не рідше одного разу на 10 діб, а в інші періоди року – не рідше одного разу на місяць».

А ви хоча б раз бачила заміну контейнерів у вашому дворі багатоповерхівки для проведення дезінфекції?