Нова Каховка
C

» » Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Не кавунами єдиними славиться Херсонщина. На фінальній стадії збір врожаю гарбузів. Частина від нього вже незабаром відправиться у далеку мандрівку, до Великобританії. У країнах ЄС дуже цінують органічну українську сільгосппродукцію, тому й замовляють.

 

На залитому сонцем полі кипить робота. З півсотні чоловіків та жінок поспішають спустошити ряди з «рудим золотом»: вже цього місяця синоптики прогнозують заморозки. Гарбузи і дійсно збирають обережно, наче коштовний скарб. Все просто — потрібні плоди в ідеальному стані, без щонайменших подряпин, не те що тріщин! 

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

— З огудини зрізаємо акуратненько, щоб не пошкодити гарбузик. Бо ж якщо десь зачепиш ножем, плід довго лежати не буде. Одразу пропаде, ми його просто-напросто викинемо, — пояснює робітниця Наталя Козак.

 

Вже другий рік сільськогосподарське підприємство, розташоване в с. Роздольне на Каховщині, співпрацює з британським замовником. До країни Туманного Альбіону наші аграрії відправляють гарбузи. Англійці оцінили сорти хантер і батернат.  У місцевих ресторанах великим попитом користуються гарбузові супи, салати, запіканки. Вимоги до продукції, яка завозиться з-закордону у країнах ЄС мега-високі. Але фермери з Херсонщини знають, як догодити і найприскіпливішому замовнику. Це підтверджують у Держпродспоживлужбі, адже вся продукція, яка йде на експорт, проходить суворий лабораторний контроль. А до цього контролюється на полі, на етапі вирощування.

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

— У Євросоюзі звертають увагу і на вміст залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів в овочах, і чи не піддавався врожай впливу шкідників, і тестують щодо ймовірності ГМО. На все дивляться. Але наша таврійська продукція відповідає всім вимогам, — констатує факт начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць.

 

Побачивши на полі гостей (журналістів), камерам і фотоапаратам щиро посміхається приємна жінка у квітастій кепці. Це Ніна Лінок, одна з робітниць. Запитую – а самі-то любите гарбуз їсти, що з нього готуєте?

 

Ой, та просто обожнюю. І чоловіка частую кашею – з молочком, маслечком. Смакота! А ще можна кубиками порізати, цукром притрусити — на жаровню, у духовочку і запекти. Та рецептів валом, тільки ваші бажання і гарбуз! Дякую вам, побігла, он контейнери завантажують, — говорить пані Ніна.

 

Цьогоріч аграріям Херсонщини гріх скаржитися на врожай гарбузів. На полях вродило до 35 центнерів з гектара – майже рекордний показник для вкрай непростих погодних умов. Якщо не сказати форс-мажорів.

 

«Та і градом било, і сушило. Екстремальним був травень місяць. Вже посходило, а от належної температури не було, сонця не вистачало.  У стресових умовах опинилися і агрономи, і гарбузи. Але ж, бачите, попри все, маємо добрий результат, — розповідає головний агроном підприємства Володимир Щиров.

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

На сільгосппідприємстві в Роздольному люблять апробовувати все нове. Так, цьогоріч виростили в якості експерименту першу партію міні-гарбуза, сорт якого має незвичну назву – спагеті. До чого ж тут макаронні вироби? Річ у тім, що спори яскраво-жовтого гарбуза, якщо їх відділити, нагадують лапшу. Сорт годиться для тушкування і вживання у сирому вигляді, зі спеціями.

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Святая із святих на підприємстві – склад із конвеєрною лінією. Її встановили буквально цього року. Завдання автоматизованого пристрою – кінцеве сортування. Але й без людських рук тут ніяк. Робітники відбирають брак і перевіряють плоди на вагу. На експорт відправляються гарбузи по пів, півтора і два кілограми.

Каховські гарбузи їдуть до Великобританії

Цього року з Роздольного до Великої Британії відправили понад 40 тонн рудого вантажу. Ну а в цілому з Херсонщини на експорт пішло 267 тон гарбуза. І, судячи з усього, це ще не межа, бо минулого року було втричі більше.

 

джерело


Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

комментарів

Інформаційне повідомлення

Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 5 днів з моменту публікації.