Нова Каховка
C

» » 12 пісних страв: що готувати на Святвечір

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Святвечір – одне з головних свят в календарі православних християн. В цей день українці мають давню традицію збиратися всі за родинним столом. І хоча в переддень народження Христа українці ще ставлять на стіл пісні страви, насправді вони мають закласти образ достатку на наступний рік.

 

В давнину перед тим як затопити піч, в якій готуватимуть Святу вечерю господині брали для добуття вогню кремінь та кресало, які до того 12 днів лежали перед образами. В піч клали також 12 полін, які господиня сушила 12 днів перед святом.

 

«Господиня пов’язалася хусткою, засукала рукава і заходилася готувати 12 святвечірніх страв: наставила узвар, варить горох, квасолю, смажить капусту, рибу, ліпить вареники, готує бараболю, гриби, кашу гречану з конопляним молоком, голубці з пшоном, коржі з маком та кутю з товченої пшениці», – так описує Олекса Воропай підготовку до свята в книжці «Звичаї нашого народу».

 

Сучасні господині на Галичині подають такий асортимент страв: кутя, узвар, вареники з капустою, вареники з картоплею, голубці з картоплею, борщ з вушками, грибна підлива, капуста з квасолею, смажена риба, оселедець, пончики, гриби мариновані.

 

12 страв символізують як 12 християнських апостолів, так і 12 місяців. А готують їх з того, що головним урожаєм з городу, щоб ці овочі родили на наступний рік.

 

Кутя

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Головна страва на столі, звісно, кутя. Її  інгредієнти мають своє сакральне значення – зерно символізує вічне життя і достаток, мак і горіхи – багатство і родючість, а мед – райське блаженство і благополуччя.

 

Для приготування куті вам знадобиться:  склянка пшениці, 3 склянки води, 1 столова ложка соняшникової олії, сіль, 2 ложки меду. Для приправи треба мати 100 г маку; цукор – за смаком, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів.

 

Промийте пшеницю і замочіть крупу на кілька годин, а краще – на ніч. Залийте зерно свіжою водою, додайте сіль, олію і варіть до готовності.

 

Залийте мак окропом і залиште, поки зерна повністю не вберуть рідину (на 100 грамів маку – склянка окропу). Після того, як мак вбере рідину, зерна потрібно проварити кілька хвилин.

 

Потім  злийте воду, покладіть до маку цукор, і розтрирайте, поки з маку виділитися біла рідина. Родзинки залийте теплою водою і залиште на 20 хвилин. Горіхи підсмажте і подрібніть. Потім змішайте варену і трохи вистиглу кашу з медом, маком, родзинками та горіхами.

 

Узвар

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Узвар – друга канонічна страва Різдва. Щоб його приготувати вам знадобиться грамів 300 різних сухофруктів. В супермаркетах вам вже запакували яблука, груші та чорнослив. Ви можете взяти до яблук сушену вишню чи журавлину. А можете й шипшину. За рахунок того, що фрукти солодкі, вам не треба додавати в напій цукор. Але якщо вже хочете солодкого, то в теплий напій додайте меду.

 

У caмoму cлoві узвap вжe зaклaдeнo пpинцип пpигoтувaння — кoмпoт із cуxoфpуктів «зaвapюєтьcя». cуxoфpукти дoвoдять дo кипіння і нacтoюють.

 

Вареники

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Для приготування вареників вам знадобляться склянка води  або кисляку чи кефіру (якщо ви не постуєте) , 5 склянок борошна, пів чайної ложки соди та дрібка солі.

 

Змішуємо ложкою в мисці, воду, сіль і соду. Потім додаємо борошно, приблизно по пів склянки, щоразу ретельно перемішуючи. Краще руками. Коли тісто стане густим, викладаємо його на робочу поверхню, присипану борошном, і продовжуємо вимішувати, додаючи борошно, поки тісто добре не відставатиме від рук. Тепер розкатуємо його на столі і стограмовою чаркою видавлюємо кружечки.

 

До цього у вас вже має бути готова начинка – капуста, картопля чи гриби.

 

Для начинки: можете взяти 500 грам квашеної капусти та 1 цибулину. Капусту підсмажте на олії та додайте трохи перцю.

 

Викладаємо капустяну начинку столовою ложкою на середину розкатаного кружечки з тіста і скріплюємо краї. Тим часом кип’ятимо пів каструлі води і опускаємо в окроп наші вареники. Варимо 5 хвилин. Дістаємо шумівкою і складаємо в миску. При подачі до столу посипаємо підсмаженою цибулею.

 

Також можете зробити вареники з картоплею і грибами. Для цього вам треба буде відварити три картоплини, 300 грам печериць чи жменя сушених грибів. Сушені гриби треба буде замочити на кілька годин. Печериці ж просто поміти та підсмажити на пательні з цибулею. Картоплю потовкти як на пюре і змішати з печерицями і цибулею. Посоліть і поперчіть, і начинка для вареників готова.

 

Пісні голубці з рисом і печерицями

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Для приготування вам знадобиться 1 середній качан капусти, 200 грам довгозернистого рису,  600 грам печериць, не дрібно порізати

 

1 велика морквина її слід почистити і крупно натерти,  2 цибулини, почистити, порізати кубиками,  50 мл рослинної олії, сіль та чорний мелений перець до смаку.

 

Для соусу: 1 л помідорів у власному соку, подрібнити все разом, 1 велика цибулина, 1 зубець часнику, 2 ст.л. цукру, 1 ч.л. солі, 3 ст.л. рослинної олії.

 

У капусти вирізати качан й занурити у киплячу воду (можна додати трішки оцту, якщо листя грубе) на кілька хвилин. Капустину обережно дістати, та зняти зм’якле верхнє листя. Потім знову повернути у киплячу воду й знову зняти верхнє листя. І так розібрати капусту на листки.

 

Перед тим зварити рис, відцідити та дати охолонути.  У великій сковорідці розігріти рослинну олію. Додати цибулю, та моркву й тушкувати до м’якості овочів.

 

Додати печериці, посолити до смаку й тушкувати, помішуючи, доки випарує вся рідина яку пустять гриби. Додати туди рис. Дати охолонути і починати крутити голубці.

 

Тим часом на решті рослинної олії, у невеликій каструлі, підсмажити до м’якості цибулю, додати сіль та цукор, як цибуля зм’якне додати часник та помідори. Варити, постійно помішуючи, хвилин 20, поки соус загусне.

 

Тепер складаємо наші голубці у жаротривку ємкість, поклавши на дно кілька зіпсутих листків. Заливаємо соусом і тушкуємо 30 хвилин у духовці.

 

Пісний борщ

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Щоб приготувати пісний борщ, вам знадобляться 2 чималі картоплини, 2 буряки, 1 морква, 1 цибулина, 2 квашені чи мариновані помідори, пів головки капусти, 2 зубки часнику, кілька ложок олії, сіль, цукор, лавровий листочок і оцет.

 

У підсолений окроп кладемо картоплю, капусту і ставимо на невеликий вогонь. Цибулю та моркву пасеруємо в розігрітій олії 5 хвилин, постійно помішуючи.

 

Додаємо туди половину буряка, цукор і оцет. Перемішуємо, зменшуємо вогонь і тушкуємо 10 хвилин. Буряк, що залишився, відкладаємо в миску, заливаємо 1 ч.л оцту й даємо настоятися.

 

Додаємо перетерті помідори, солимо і перчимо, накриваємо кришкою і тушкуємо ще 20 хвилин. Після перекладаємо овочі з сковорідки в каструлю, додаємо лавровий лист, доводимо до кипіння на більшому вогні, додаємо часник і вимикаємо.

 

Даємо пісному борщу настоятися.

 

Салат з квасолі

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Наші прадіди ставили на різдвяний стіл квасолю зі смажено капустою, ми ж пропонуємо вам салат з квасолі, моркви і броколі

 

Вам знадобляться:  1 стакан білої квасолі, 1 морква,  200 г броколі,  1 стебло цибулі порей, 1 зубок часнику,   0,5 лимона, зелень (кріп, петрушка), 2 ст. ложки оливкової олії, чорний мелений перець за смаком, цукор та  сіль за смаком,  500 мл води.

 

Перед приготуванням замочіть квасолю годин на 6 або й на всю ніч. Воду злийте, залийте свіжою і варіть протягом години, трохи підсоливши.

 

Окремо відваріть моркву, коли прохолоне, почистіть і наріжте шматочками. Броколі розірвіть на суцвіття і проваріть в підсоленій воді хвилин 5.

 

Цибулю поріжте кільцями. Часник подрібніть ножем або пропустіть через часничницю. Подрібніть зелень.

 

Для заправки змішайте лимонний сік, оливкову олію, спеції, цукор і сіль.

 

Тепер з’єднайте усі інгредієнти і полийте салат заправкою. Поставте його на 20 хвилин у холодильник , щоб настоявся.

 

Маринований оселедець

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Для приготування цієї страви вам знадобляться 4 філе малосольного оселедця та 3 невеликі червоні цибулини.

 

Для маринаду: 250 мл води, 120 мл яблучного оцту, 70 грам цукру, 1/2 ч.л. солі, 1 ч.л. зернят коріандру, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 3 зернятка духмяного перцю, 5 шт. гвоздики, 1 ст.л. зернят гірчиці,  2 шт. кардамону, 1 зірочка бадьяну, 1 невеликий шматок сушеного імбиру, 1 паличка кориці та дрібка тертого мускатного горіха.

 

Усі інгредієнти для маринаду довести до кипіння в невеликому сотейнику. Відставити в сторону до повного вистигання.

 

Тепер наріжте філе оселедьця шматками, а цибулю кільцями. Складіть у банку. Залийте маринадом, накрийте кришкою і поставте в холодильник на 48 годин.

 

Салат з картоплею, в’яленими помідорами і авокадо

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

З нашої новорічної колекції нагадаємо вам цей салат. Бо він підійде до пісної вечері.

 

Інгредієнти: авокадо (1 шт.), картопля (1 шт.), лимон (1 шт.), оливки без кісточок (10 штук), листя будь-якого салату (50 г), цибуля-шалот (1 шт.), в’ялені помідори в олії (5 шт.), білий винний оцет (1 ст. л.).

 

Для заправки візьміть 4 столові ложки оливкової олії, можете додати олію від в’ялених помідорів, 2 чайні ложки йогурту, чайну ложку гірчиці, по дрібці солі і перцю.

 

Для приготування салату відваріть картоплю в мундирі, охолодіть і порубайте часточками. Також наріжте авокадо і помідори.

 

На блюдо викладіть помиту зелень і авокадо, окропивши їх лимонним соком. Потім додайте картоплю, оливки та помідори. Цибулю поріжте півкільцями та залийте оцтом, щоб хвилин 10 промаринувалася. З йогурту, гірчиці, оливкової олії, лимонного соку, солі та перцю приготуйте заправку. Тепер викладіть на салат цибулю і полийте.

 

Короп запечений з овочами

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Щоб приготувати ще одну рибну страву, вам знадобляться: короп, 1  болгарський перець, 1 лимон, 2 морквини,  1 помідор, пучок зелені, сіль, перець, спеції до риби.

 

Рибу почистьте, дістаньте нутрощі, ретельно вимийте і витріть. Зробіть надрізи впоперек. Наріжте кружечками перець і помідор, цибулю, та моркву.

 

Натріть рибу сіллю та спеціями, тепер викладіть рибу та овочі на керамічне жаротривке деко та випікайте 30 хвилин за температури 180 градусів. Овочі можете покласти як в рибку, так і поряд.

 

А ще можете покласти кілька помитих картоплин, розрізаних начетверо, посолених і поперчених. Загорніть їх у фольгу і буде вам ще й картопля по селянськи до коропа.

 

Кус-кус з горошком і шпинатом

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Вам знадобляться склянка кус-куса, 100 грам мороженого горошку, 100 грам шпинату, 60 грам зеленої цибулі, 4 зубки часнику, 3 ложки оливкової олії, 2 склянки води, сіль, сушений базилік.

 

Шпинат миємо і видаляємо у нього ніжки. Зелену цибулю миємо, часник чистимо.

 

Кип’ятимо 2 склянки води.

 

На розігріту сковороду наливаємо олію. Часник дрібно ріжемо, обсмажуємо 1 хвилину, зелену цибулю теж нарізаємо додаємо до часнику і обсмажуємо ще 1 хвилину.

 

Шпинат ріжемо, викладаємо в сковороду. Перемішуємо.

 

Додаємо до зелені заморожений горошок, перемішуємо протягом 2-3 хвилин. Солимо, додаємо базилік.

 

Висипаємо кус-кус. Добре перемішуємо щоб він весь покрився маслом. Вимикаємо газ. Заливаємо 2 склянки окропу, перемішуємо і даємо постояти 5-10 хвилин.

 

Подаємо до столу.

 

Мигдально-лимонні коржики

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Вам знадобляться: мигдаль (160 г), половина лимона, столова ложка насіння льону, кленовий сироп (2 столові ложки), оливкова олія (2 столові ложки) та дрібка солі.

 

Мигдаль промити, дати трохи обсохнути, змолоти в кухонному комбайні або потужному блендері на дрібну крихту.

 

Натерти на тертці цедру половини лимона, додати до мигдалю, скропити лимонним соком.

 

Додати решту інгредієнтів, перемішати.

 

Сформувати невеликі печеньки і викласти на вистелене пергаментом деко.

 

Випікати в попередньо розігрітій духовці до золотистого відтінку (в газовій духовці для цього знадобилося не більш 5 хвилин).

 

Запечені яблука з горіхами і медом

12 пісних страв: що готувати на Святвечір

Виберіть необхідну кількість яблук для гостей.

 

Гострим ножем або спеціальною металевою виїмкою видаліть серцевину. Покладіть плоди в форму, змащену вершковим маслом.

 

Склянку очищених волоських горіхів підсмажте на сухій сковороді і зітріть у ступці.

 

Змішайте горіхи з рідким медом і заповніть масою вільні серединки яблук.

 

Помістіть форму в духовку, розігріту до 200 °С.

 

Запікайте плоди до м’якості, подавайте теплими.

 

І зі Святим вечором будьте здорові!

 

 

джерело


Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

комментарів

Інформаційне повідомлення

Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 5 днів з моменту публікації.