Новая Каховка
C

» » Що їдять українці: м'яса не вистачає, а ось "молочку" народ розлюбив

Що їдять українці: м'яса не вистачає, а ось "молочку" народ розлюбив

Що їдять українці: м'яса не вистачає, а ось "молочку" народ розлюбив

За останні п'ять років українці стали харчуватися здоровіше, але до ідеалу ще далеко. Згідно з дослідженням Економічного дискусійного клубу (ЕДК), якщо в 2013 році середньодобова поживність раціону громадян становила 2969 кілокалорій, то в 2018-му цей показник знизився на 9% і досяг 2706 ккал. У підсумку наша денна "тарілка" наблизилася до гранично допустимого індикатора здорового способу життя в 2500 ккал.

 

Що їмо

 

У структурі раціону основна частка калорійності українців отримана за рахунок споживання продукції рослинництва, уточнюють в ЕДК.

 

"Це близько 1919 ккал, або 71% від щоденного раціону. При цьому 29% так званої "тарілки" доводиться на продукти тваринного походження. Тут українці споживають близько 787 ккал", – уточнює виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин.

 

Що цікаво, в минулому році середнє споживання продуктів на душу населення покращилося в 5 з 10 основних продовольчих груп, кажуть аналітики. Зокрема, споживання м'яса зросло на 1,1 кг (і досягло 52,8 кг в рік), риби – на 1 кг (до 11,8 кг), фруктів – на 5 кг (до 57,8 кг), овочів – 4,2 кг (до 163,9 кг), яєць – на 2 шт. (до 275 шт.). У той же час вживання молока, сметани і сиру скоротилося на 2,3 кг, до 197,7 кг на рік.

 

"Це один з найнижчих показників за останні 20 років. Причому споживання молока забезпечує лише 52% від раціональної норми", – уточнює Олег Пендзин.

 

Але незважаючи на зростання присутності в раціоні м'яса, риби і фруктів, їх все ж недостатньо: риба та рибні продукти лише на 59% забезпечують норму денного раціону, фрукти – на 64%, м'ясо та м'ясопродукти – на 66%. А ось економічно доступні для бюджету родини продукти народ споживає в достатній кількості.

 

"Зокрема, мова йде про хлібопродукти, картоплю, овочі, яйця і рослинну олію", – пояснюють в ЕДК.

 

Гроші

 

За оцінками експертів, в 2018-му середньомісячні витрати однієї сім'ї становили близько 7655 грн. З них на харчування йшло близько 4107 грн, або 53,7% від бюджету. Тобто українці в основному витрачали свої доходи на покупку м'яса і м'ясопродуктів (це 25% від бюджету, або 1008 грн), хліба і хлібопродуктів (14%, або 576 грн), молоко, сметану, сир (14%, або 575 грн).

 

В цілому витрати українців на продукти не перевищують граничний критерій в 60%, який є допустимим показником у витратах. Правда, наші громадяни спрямовують на їжу в 4,5 рази більше коштів, ніж жителі Євросоюзу.

 

"Наприклад, в Румунії на харчування витрачають 27,8% доходу, а у Великій Британії – близько 8,2%", – уточнює Пендзин.

 

Розлюбили. Споживання "молочки" знизилося до мінімуму за 20 років.

 

Як збалансувати денний раціон

 

Щоб українці стали дійсно добре харчуватися, з урахуванням користі для здоров'я, потрібно підвищувати рівень доходів населення.

 

"Зарплати населення впливають на споживання продуктів українцями. Люди не в змозі купувати достатню кількість м'яса і риби, молока і фруктів, тому змушені компенсувати це картоплею і овочами, хлібом і маслом. Це висококалорійні продукти, які дають необхідну кількість калорій, але це не можна назвати збалансованим харчуванням", – пояснює економіст Іван Нікітченко.

 

За його словами, риба і фрукти в основному імпортуються в Україну:

 

"Тому для поліпшення ситуації важливо підвищувати доходи населення, а також стимулювати внутрішнє виробництво продуктів харчування".

 

У свою чергу, Олег Пендзин також вважає, що треба збільшувати зарплати і пенсії, адже у соціально незахищених верств населення витрати на їжу можуть становити до 80-90% від їх сімейних бюджетів.

 

джерело


Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

комментариев

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 5 дней со дня публикации.